Thursday, 19 May 2016

10 cara hilangkan kesan epidural selepas bersalin

 

Kesan epidural yang menyakitkan

Bila bercerita bab bersalin, tidak semua wanita yang bergelar ibu bernasib baik. Ada yang dapat melahirkan bayi mereka secara normal namun ada juga yang terpaksa melahirkan bayi mereka secara pembedahan demi menyelamatkan nyawa anak yang mereka kandung.

Kebiasaannya, sebelum menjalankan proses pembedahan, ibu dikehendaki berpuasa dulu beberapa jam dan apabila dimasukkan kedalam bilik pembedahan, ibu akan disuntik separuh sedar dan diberikan suntikan epidural pada tulang belakang.

Mungkin ramai yang tidak tahu apa itu epidural? Sebelum tu, saya terangkan dulu apa itu suntikan epidural.


Apakah epidural?

Epidural adalah sejenis cecair (dadah) tahan sakit yang diluluskan untuk dimasukkan kedalam tulang belakang anda melalui tiub halus. Epidural adalah sejenis anestetik serantau, jadi tidak semua badan anda akan terjejas.

Semasa epidural, cecair tersebut akan dimasukkan ke dalam tulang kecil belakang anda melalui tiub halus. Pakar bius anda menyuntik cecair tersebut di sekitar saraf yang membawa isyarat sakit dari rahim anda (rahim) dan serviks ke otak anda semasa kelahiran.

Epidural mengebaskan perut anda dan biasanya memberikan kelegaan kesakitan yang amat berkesan. Oleh sebab itu, anda tidak akan berasa sakit ketika contraction untuk melahirkan anak berlaku.

Epidural dan rawatan tahan sakit yang sama dicucuk di tulang belakang mesti diberikan oleh pakar bius. Kira-kira 30 peratus wanita mengambil epidural semasa bersalin atau selepas kelahiran.

Kebanyakan hospital menggunakan epidurals dos rendah yang mengandungi campuran dadah. Biasanya, campuran terdiri daripada anestetik, sama ada tempatan atau bupivacaine levobupivacaine, ditambah opioid yang, fentanyl.

Epidural dos rendah hendaklah membenarkan anda untuk mengekalkan beberapa sensasi di kaki dan kaki anda. Anda harus mempunyai kekuatan yang cukup di kaki anda untuk bergerak di tempat tidur dan mengubah kedudukan apabila anda mahu.

Anda hanya akan dapat bangun dari katil untuk berdiri atau berjalan jika terdapat cukup kakitangan tambahan untuk menyokong dan memantau anda. Ini juga dikenali sebagai epidural mudah alih.


Bagaimanakah epidural diberikan?pakar bius anda akan kebas kawasan belakang anda dengan anestetik tempatan. Dia kemudian akan membimbing denda, jarum berongga antara tulang-tulang kecil di tulang belakang anda.

Jarum halus masuk ke dalam ruang antara lapisan tisu dalam tulang belakang anda (ruang epidural). pakar bius anda akan lulus tiub (kateter epidural) melalui jarum. Dia perlahan-lahan akan mengeluarkan jarum sekali tiub adalah di tempat. Hujung tiub adalah dirakam belakang anda dan di atas bahu anda untuk membantu ia kekal di tempat dan keluar dari jalan anda.

Cuba untuk menjaga sebentar pakar bius anda menubuhkan epidural. Dia akan meminta anda untuk bersandar ke hadapan semasa anda berada di sebelah anda atau duduk di tepi katil. Ini membuka ruang antara tulang-tulang tulang belakang anda.

Menumpukan perhatian kepada pernafasan anda untuk membantu anda diam. Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung, dan mengeluh perlahan-lahan melalui mulut anda. Pegang tangan dan menjaga hubungan mata dengan rakan kelahiran anda, jika anda mempunyai satu.

Jika anda merasa sakit atau pin dan jarum di kaki anda, beritahu pakar bius anda dengan segera, tetapi cuba untuk tinggal masih. Ini boleh menjadi tanda kerosakan saraf sementara, yang bermaksud bahawa pakar bius anda perlu mengubah semula jarum. kerosakan saraf sementara biasanya akan membaiki sendiri dalam beberapa minggu. kerosakan yang kekal adalah bersyukur kerana amat jarang berlaku.

ubat penahan sakit epidural boleh diberikan sebagai:

Suntikan dengan tokokan

pakar bius anda akan menyuntik ubat penahan sakit ke dalam tiub untuk mengebaskan bahagian bawah perut anda. Ia mengambil masa kira-kira 10 minit untuk menyiapkan epidural, dan kira-kira 15 minit sebelum anda rasa ia bekerja. Ia mungkin mengambil masa lebih lama, sehingga kira-kira 40 minit, jika keperluan epidural menyesuaikan diri. Selepas ini kontraksi anda tidak lagi menyakitkan.

Sebagai epidural mula hilang, anda boleh mempunyai top-up yang bertahan antara satu jam dua jam.

infusi berterusan

Apabila pakar bius anda menubuhkan kateter epidural anda, dia akan melampirkan hujung tiub untuk pam. Ini berterusan suapan ubat penahan sakit ke belakang anda.

Anda juga boleh mempunyai dos top-up lebih kuat anestetik tempatan jika anda memerlukannya. Kadang-kadang pam adalah di bawah kawalan anda. Ini dipanggil pesakit dikawal analgesia epidural, tetapi hanya boleh didapati di beberapa hospital.

Gabungan epidural tulang belakang (CSE)

Suntikan ini mengandungi dos yang rendah ubat melegakan kesakitan (a mini-tulang belakang) dan kerja-kerja dengan lebih cepat daripada yang epidural sahaja.

pakar bius anda akan memberikan suntikan mini tulang belakang terus ke dalam cecair yang mengelilingi saraf tunjang, yang terletak lebih mendalam di belakang anda daripada ruang epidural. Pada masa yang sama, dia akan memasukkan tiub (kateter epidural) ke dalam ruang epidural, yang akan digunakan kemudian.

Apabila suntikan mini tulang belakang mula hilang, pakar bius anda akan lulus penyelesaian epidural melalui tiub untuk memberikan kelegaan kesakitan berterusan. Kemudian beliau akan pastikan melegakan kesakitan anda berfungsi dengan menggunakan semburan sejuk atau kiub ais pada perut dan kaki anda, untuk melihat jika anda boleh merasainya. Jika anda boleh merasai kesejukan semburan, pakar bius anda mungkin perlu menyesuaikan epidural atau memasukkan semula.

Apakah keburukan yang mempunyai epidural?

Bagi kira-kira seorang wanita dalam lapan, epidural tidak berfungsi dengan betul dan hanya mengebaskan bahagian perut beliau. Dalam kes ini, anda perlu melegakan kesakitan tambahan. Jika anda tidak bebas kesakitan dalam masa setengah jam daripada permulaan epidural, meminta pakar bius untuk kembali untuk menyesuaikan diri atau cuba lagi.
Walaupun epidural menyampaikan melegakan kesakitan dengan cepat sekali ia bekerja, keseluruhan proses boleh mengambil masa sehingga 40 minit untuk mengambil berkesan sepenuhnya. Ini adalah lebih lama daripada kebanyakan jenis lain menghilangkan rasa sakit.

Anda mungkin berasa malu-malu atau membangunkan demam. Jika demam menyebabkan bayi anda untuk menjadi bermasalah, doktor anda mungkin mengesyorkan memberi anda Paracetamol untuk mengawal suhu badan anda, dan suhu bayi anda.
Anda boleh merasa sedikit gatal, terutamanya jika anda mempunyai epidural tulang belakang gabungan.

Ia kemungkinan besar anda perlu tinggal di tempat tidur, kerana kaki anda akan berasa lemah atau berat. Walaupun anda boleh shuffle sekitar di atas katil, anda tidak akan dapat untuk berjalan-jalan. Hanya beberapa hospital menawarkan epidurals bimbit benar.

Ia boleh menjejaskan keupayaan anda untuk wee, jadi anda mungkin perlu kateter kencing selepas bayi anda dilahirkan. Ini biasanya tidak perlu dibiarkan dalam, sebaik sahaja anda mempunyai pundi kencing kosong. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kelahiran faraj sukar atau caesarean, anda mungkin perlu kateter untuk lebih lama.

Anda akan memerlukan lebih banyak pemantauan. bidan akan memantau denyutan jantung bayi anda secara berterusan selama sekurang-kurangnya 30 minit pada mulanya, dan kemudian selepas setiap penambahan. Beliau juga akan mengambil tekanan darah setiap lima minit selama kira-kira 15 minit sebagai epidural mendapat untuk bekerja, dan selepas setiap penambahan. Ini kerana epidural boleh menyebabkan tekanan darah anda jatuh.

Anda lebih mungkin memerlukan buruh anda dipercepatkan dengan titisan Syntocinon. Walau bagaimanapun, kakitangan hospital harus memberi anda peluang untuk mempunyai, buruh yang lebih panjang lebih perlahan, sebelum menawarkan ubat untuk mempercepatkan proses anda.

Peringkat kedua buruh, peringkat menolak, tahan lebih lama jika anda mempunyai epidural. Anda mungkin tidak merasakan dorongan untuk menolak walaupun serviks terbuka sepenuhnya. Jika ini adalah kes itu, dan tidak ada tanda kepala bayi anda lagi, bidan anda harus menggalakkan anda menunggu selama satu jam, atau sehingga anda terasa ingin menolak.

Ada lagi peluang untuk bayi anda perlu untuk dilahirkan dengan bantuan forsep atau ventouse. Ini mungkin kerana epidurals boleh membuat ia lebih sukar bagi anda untuk menolak pada masa yang tepat.

Terdapat risiko kecil anda mempunyai sakit kepala. Ini boleh berlaku jika jarum epidural menusuk beg cecair yang mengelilingi saraf tunjang, menyebabkan kebocoran cecair.
Terdapat kira-kira satu dalam 100 peluang berlaku ini, dan bagi sesetengah wanita sakit kepala yang teruk. Ia biasanya dirawat dengan mengambil sedikit darah dari lengan anda, dan menyuntiknya ke belakang anda untuk mengelak lubang yang dibuat oleh jarum (patch darah epidural). Ini prosedur halus dijalankan selepas bayi dilahirkan.

Terdapat risiko yang sangat kecil kerosakan saraf, meninggalkan anda dengan patch kebas pada kaki atau kaki, pin dan jarum, atau kaki yang lemah. Tetapi ini jarang berlaku. Risikonya adalah antara satu dalam 1000 dan satu dalam 2,000 bagi kerosakan saraf sementara dan satu dalam 24,000 untuk kerosakan yang kekal.


Adakah anda mencari cara semulajadi untuk melegakan kesakitan epidural?Jika anda baru-baru ini melahirkan dan mempunyai epidural, anda boleh menjadi salah satu ramai wanita yang mengalami pek jangka belakang pendek atau panjang. Walaupun beberapa kajian telah mendakwa kedua-duanya tidak berkaitan, bukti anekdot kuat menunjukkan sebaliknya.

Selepas bersalin sakit belakang biasanya disebabkan oleh ketegangan ligamen, masa yang dihabiskan dalam kedudukan yang merosakkan atau pergerakan tidak sesuai semasa kelahiran. Kerana otot beliau yang santai dan badan kebas, ianya lebih mudah bagi seorang wanita untuk mencederakan dirinya semasa kelahiran. Di samping itu, penempatan buruk daripada jarum dan pelbagai isu lain boleh membawa kepada jangka panjang sakit belakang.

Walaupun kesakitan boleh berterusan untuk tempoh masa yang panjang selepas kelahiran dan tidak ada jaminan tentang bila ia akan hilang sepenuhnya, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk secara semulajadi melegakan kesakitan dalam masa yang sama:

Haba. Menggunakan haba untuk kawasan itu sering boleh memberikan kelegaan jangka pendek.

Duduk bersila kemudian bengkok ke hadapan sejauh yang anda dapat. Ini boleh memberikan singkat untuk kelegaan jangka sederhana.

Gunakan kedua-dua belah badan anda. Selalunya ibu cenderung untuk menjalankan perkara-perkara pada satu pihak atau pihak lain, yang boleh meletakkan punggung mereka daripada Wack. Cuba untuk bekerja di membawa beban pada setiap sisi sebaliknya, atau di hadapan.

Chat squats. Bersandar dinding dan perlahan-lahan melakukan mencangkung, dengan menggunakan dinding untuk sokongan belakang. Ulangi beberapa kali sehari.
pam buku lali. Berbaring dengan kaki anda menghulurkan lurus dan meratakan kaki anda kemudian berehat mereka. Ulangi beberapa kali sehari.
Physiotherapy, urut atau kiropraktik. Dengan pengamal yang betul, anda sering boleh mendapatkan medium untuk kelegaan jangka panjang.
Jika anda mengalami sakit belakang yang lebih teruk semasa tempoh, anda boleh cuba wap faraj.
Magnesium mempunyai pelbagai faedah termasuk melegakan belakang dan sakit otot. semburan Magnesium digunakan secara langsung ke kawasan itu adalah berkesan, seperti yang minum minyak magnesia atau mempunyai mandi garam epsom.
Cod hati minyak atau minyak kelapa ditambah kepada diet anda (atau diambil dalam bentuk pil) boleh mengurangkan kekerapan sakit belakang.
Kunyit - mudah dan biasa tetapi dengan kesan kesihatan jangka panjang yang menakjubkan, ramai penghidap sakit belakang jangka panjang telah menggunakannya untuk mencari bantuan.
Akupunktur. Sesetengah wanita mendapati bahawa mengulangi rawatan akupunktur boleh melegakan atau menghapuskan sepenuhnya epidural disebabkan sakit belakang.


Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

0 comments:

Post a comment