Sunday, 29 June 2014

Punca Air Ketuban Berkurangan Ketika Hamil..



Ini adalah entri tertunda..Kali ni nak cerita tentang pengalaman diri sendiri..Pada tarikh 14.6.14 adalah tarikh check up saya walaupun terlewat seminggu..hehe..Masa jmp doc cek macam biasa..cek air kencing,tekanan darah,timbang dan injection ATT..Oleh sebab dh 28minggu,so doktor pn scan..Igtkn mula2 sje lah nk tny doktor jantina baby...sama ada baby boy or gurl tp puas doktor scan tapi xnampak coz baby tdo dalam perut..huhu..lama jugak lah doktor scan dan last2 doktor cakap air ketuban kurang..Ya Allah terkejut n risaunya hati bila doktor cakap macam tu..baru 28w tp air ketuban dah kurang..tapi doc kata takpe,next 2week cek lagi air ketuban tgk macam mana..
Bila balik je rumah,so sesi mencari info dimulakan..sebelum tu,saya terangkan sedikit tentang air ketuban ni...


Air ketuban ialah cecair amnion yang mengililingi bayi anda didalam rahim semasa mengandung dan amat penting untuk perkembangan bayi. Cecair amnion dihasilkan kira-kira 12 hari selepas persenyawaan dilakukan. Masalah air ketuban terbahagi kepada dua iaitu:-


  • Polyhydramnio (air ketuban terlalu banyak)
  • Olygohydramnio (air ketuban terlalu sedikit)

Dalam kes saya ni, air ketuban saya mulai sedikit bermula pada 28minggu..Jom tengok  apa yang menyebabkan air ketuban ni berkurangan. Mengikut pembacaan saya, ada beberapa faktor yang menyebabkan air ketuban berkurangan. Antaranya ialah:-

  • Kecacatan kelahiran - sistem saluran kencing tidak berfungsi seperti buah pinggang tidak berfungsi ataupun bayi tidak mempunyai buah pinggang untuk mengeluarkan air kencing.
  • Kebocoran air ketuban - Kepecahan air ketuban pramatang (PROM) mungkin berlaku. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman
  • Masalah uri - Jika uri tidak menyediakan darah dan nutrien yang mencukupi kepada bayi, bayi mungkin boleh berhenti mengeluarkan air kencing
  • Post tarikh kehamilan - Kehamilan yang lebih kepada 42minggu boleh mempunyai tahap air ketuban yang rendah
  • Komplikasi ibu - Faktor-faktor seperti dehidrasi ibu, tekanan darah tinggi, preeclampsia, kencing manis, dan sebagainya boleh menyebabkan air ketuban berkurangan.

Cara memperbanyakkan air ketuban

Mengikut orang2 lama, air ketuban boleh bertambah dengan mengamalkan makan buah tembikai dan air zam2..Sejauh mana kebenarannya, Wallahualam sebab saya sendiri baru nak mencuba..Nantikan entry saya yang seterusnya untuk mengetahui keputusan air ketuban saya pada 30 minggu.


**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.**
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi saya melalui sms/whatsapp 013-2109044 atau email ke nurhijratulhajar@yahoo.com





Baca Selanjutnya

Friday, 27 June 2014

Lingkaran gelap bawah mata yang kronik menyebabkan tiada keyakinan diri

Stress Mata Disamakan Seperti Panda

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera.





Mata memainkan peranan penting bagi menjadikan seseorang kelihatan cantik dan menarik. Namun, ianya menjadi kerisauan buat setiap wanita kerana ia menganggu penampilan dan membuatkan wajah kelihatan lebih tua daripada usia. Orang kata Dari mata tuun me hati ye dak?? Orang yang bercakap dengan kita pun akan pandang mata kan?? Jadi, rasa malu tu mesti wujud. Apa punca lingkaran gelap bawah mata in boleh terjadi?? Bagaimana cara untuk hilangkan gelap bawah mata.




1. Keletihan
Kurang tidur atau keletihan yg berlebihan akan membuatkan mata bekerja lebih keras sehingga pembuluh-pembuluh darah disekitar mata lebih aktif dan kelihatan seperti bayang-bayang hitam dibawah kulit mata.

2. Usia
Faktor usia juga memainkan peranan kerana kulit disekitar mata sangat tipis dan halus. Seiring dengan pertambahan usia, kulit disekitar mata lebih tipis sehingga membuatkan pembuluh darah semakin kelihatan sekaligus menyebabkan lingkaran hitam jelas terbentuk

3. Keturunan
Kadar ketipisan kulit disekitar mata adalah berbeza setiap orang. Semakin tipis kulit tersebut, semakin jelas bayang2 hitam dibawah mata.

4. Kekurangan Nutrisi
Lingkaran gelap bawah mata juga boleh disebabkan oleh kekurangan nutrisi. Cuba ambil makanan yang kaya dengan Vitamin A, C, K dan E untuk membantu mengurangkan lingkaran gelap tersebut kelihatan lebih jelas. Selain itu, banyakkan makan buah-buahan beraneka warna kerana ia mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yg baik utk menjaga kesihatan tubuh.

5. Cahaya matahari
Terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama boleh menyebabkan pigmentasi pada kulit dan menimbulkan lingkaran gelap bawah mata. Ini kerana, kita mempunyai 2 lapisan kulit iaitu dermis dan epidermis. Apabila melanin terlalu banyak dihasilkan di epidermis, ia akan menyebabkan kulit kelihatan coklat dan apabila sampai ke dermis, ianya akan menjadi biru atau biru kegelapan.

6. Perubahan hormon
Pada wanita, kulit boleh mengalami perubahan yang signifikan kerana kehamilan dan menstruasi. Salah satunya ialah penggelapan sekitar bawah mata.

7. Alergi
Setiap keadaan yg membuatkan mata terasa gatal boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata akibat gosokan tangan. Selain itu, lingkaran gelap bawah mata juga boleh menandakan yg anda menderita alergi akibat makanan atau keadaan tertentu.

Kebanyakan wanita yang akan mengalami lingkaran gelap bawah mata ini adalah wanita yang terlalu kerap bekerja hingga lewat malam, wanita yang melahirkan anak. Oleh itu, cuba elakkan perkara2 yang boleh menyebabkan lingkaran bawah mata ini terjadi. Nak tahu cara menghilangkan gelap bawah mata ni??


Bagaimana Shaklee dapat membantu??


Kekurangan nutrisi juga adalah salah satu punca lingkaran gelap bawah mata. Pakar menyarankan supaya mengambil Vitamin E, dan Vitamin C. Selain itu, anda juga boleh menggunakan Eye Treatment kerana penggunaan yang konsisten memberikan kesan positif seperti berikut:-


  • Terbukti secara klinikal
  • 233% pengurangan kedutan dalam tempoh dua minggu
  • 120% peningkatan keanjaln dan ketegangan kulit dalam tempoh dua minggu.
  • 209% pengurangan garis-garis halus yang ketara dalam tempoh lapan minggu.
  • 32% peningkatan lembapan kulit yang berpanjangan dalam tempoh lapan minggu
  • Tona kulit yang nyata lebih sekata dalam tempoh 12 minggu.
  • Botani anti penuaan dan Vitamin C membekalkan manfaat yang ketara untuk kulit 
  • lembut di sekitar mata
  • Sempurna untuk bahagian leher dan bibir.

Harga Retail Normal 1 Tube (14ml): RM52.50 untuk digunakan selama 3-4 bulan.

ORDER SEKARANG SEMENTARA STOK MASIH ADA!!


Pengalaman serta Testimoni Pengguna Eye Treatment Enfuselle



Untuk sebarang pembelian boleh hubungi saya di:

Nur Hijratul Hajar Bahaman
Contact : 0132109044 (sms/whatsapp/telegram)
Email : nurhijratulhajar@yahoo.com

**These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease**





Baca Selanjutnya

Monday, 9 June 2014

Kenapa Basic H Shaklee selamat untuk semua termasuk bayi?


Assalammualaikum dan Salam Ceria semua..Rasanya agak lama saya tak update blog ni..huhu dah bersawang dah..Tapi xpe, nanti saya clearkan semua sawang2 tu ye..

Ok, kali ni tergerak hati nak cerita pasal Basic H Shaklee selepas tsunami Basic H melanda di Fb..Puncanya apabila ada customer yang mempersoalkan tentang keselamatan Basic H Shaklee dalam pembersihan botol susu dan puting botol susu dan sebagai mandian bayi..Berkenaan mandian bayi, kami sebagai SID tidak pernah menggunakan Basic H Shaklee untuk mandian bayi seperti shower gel..Kami hanya menggunakan apabila perlu sahaja tetapi hanya dengan beberapa titik sahaja dan dicampur didalam sebesen air..Sekali lagi, ingin saya tegaskan disini bahawa Basic H Shaklee adalah selamat untuk bayi kerana..Nak tahu kenapa?Jom baca ni…

Sebelum dan Selepas penggunaa Basic H



“Basic H2 is 99.5% all natural and made from water, Alkyl Polyglucoside (from corn & coconut), Ethyoxylated Fatty Alcohol (from coconut), Xanthan Gum (from vegetables) and Methyl Chloro Isothiazolinone (biodegradable preservative)”

Ha, tu dia sumer dari bahan2 semualajadi seperti jagung, kelapa dan sayuran..So, tak ada ape yg perlu ditakutkan kerana ianya tanpa bahan kimia..Dari kita dok guna yang bukan2 tanpa kita tahu keselamatannya..Kenapa nama dia Basic H? Kerana ia bersumberkan air. Bukan sahaja boleh membasuh botol susu, malah ia juga boleh digunakan untuk membasuh sayur-sayuran dan buah-buahan. Nak tahu, bagaimana caranya, tunggu entry seterusnya ye..

Apa lagi yang menarik tentang Basic H Shaklee


Ini adalah botol Basic H Shaklee yang boleh tahan sehingga berbulan-bulan penggunaan. Memang sangat-sangat berbaloi. Nak dapatkan basic H shaklee??

Boleh hubungi saya
Contact : 013-2109044 (sms/whatsapp/telegram)
Email : nurhijratulhajar@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.


Baca Selanjutnya