Tuesday, 28 October 2014

Soya Berbahaya untuk Kesihatan???




Soya Bahaya untuk Kesihatan???O.M.G!!! Habis selama ni yang kita minum air soya bagai tu ape???NO!!NO!!NO!!

Terdapat 2 jenis soya iaitu GMO dan non-GMO


Bila tengok balik pada tajuk, rata-rata ibu diluar sana keliru dan tertanya-tanya betul atau tidak soya ni boleh effect pada anak/bayi mereka...Saya ingat lagi masa saya mengandung..Nurse pernah cakap, nak minum soya boleh tapi jangan minum selalu sebab nanti bila baby keluar kulit cepat sensitif. Oleh sebab saya tak minum susu, so saya prefer minum soya jelah option lain..tapi nurse nasihatkan saya supaya tukar pada hasil tenusu lain seperti yogurt dan sebagainya..Betul ke soya tu tak berapa elok untuk bayi?

Ada jugak sesetengah pendapat mengatakan protein soya (atau semua jenis soya) ni boleh ubah hormon anak terutamanya anak lelaki..takut jadi lembut lah bagai..So, ini adalah keterangan dari website Shaklee sendiri yang membuktikan secara klinikal manfaat utama soya dalam perkembangan kanak-kanak. 

"Childhood Development"

Asian women have been consuming soyfoods for centuries without any apparent adverse effects in the offspring. In pregnant women who consume soy, isoflavones are transferred to the fetus.


However, levels of the hormone estrogen are incredibly high compare to the small amounts of isoflavones in the womb or amniotic fluid. As a result, IT'S NOT LIKELY THAT ISOFLAVONES WOULD HAVE ANY TYPES OF ESTROGENICE EFFECT ON THE GROWING FETUS. Very little soy research has involved children or young people although several studies have found that adding soyfoods to the diet allows for normal growth and development.


Two studies, one in teenage boys and another in children 5 to 12 years of age, found that isoflavones DID NOT EXERT ESTROGEN-LIKE EFFECT OR PRODUCE ANY ABNORMALITIES. Also according to the American Academy of Pediatrics, soy infant formula leads to normal growth and development, futhermore, their position is that there is negligible (the safest possible rating) concern about the safety of soy infant formula.


Finally, one advantage of consuming soy early in life may be protection against breast cancer. Epidemiologic studies show that consuming approximately one serving of soy per day during childhood and or adolescence REDUCES BREAST RISK CANCER later in life by as much as 50 PERCENT.


Mark Messina, PhD




ok,maknanya kajian jelas menunjukkan bahawa soya tidaklah membahayakan kesihatan malah mempengaruhi hormon bayi terutama lelaki..Namun, perlu diingat bahawa soya terbahagi kepada dua iaitu:-

  1. GMO (Genetically Modified Organisms)
  2. Non-GMO (Non Genetically Modified Organisms)
GMO bermaksud organisma (baik haiwan mahupun tumbuhan) yang sudah diubah kandungan genetiknya oleh manusia. Manakala non GMO pula adalah dimana kandungan genetiknya tidak pernah diubah oleh manusia. Tahukah anda bahawa 96% soya didunia adalah soya GMO..

Nak tahu selanjutnya perbezaan GMO dan non GMO??Ada saya kongsikan perbezaan Esp dan Soya biasa. Esp Shaklee adalah Non-GMO Soya berbanding Soya biasa iaitu GMO soya.

Your Shaklee Independent Distributor
Nur Hijratul Hajar Bahaman
Contact : 0132109044 
Email : nurhijratulhajar@yahoo.com



Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

5 comments:

  1. Sapa lah yang kata soya tu elok... soya shaklee mmg terbaik...
    JENIS GEMUK YANG PERLU DIKETAHUI

    ReplyDelete
  2. Yang tak elok tu soya lain ye... yang GMO tu tau... Shaklee is different!! Shaklee terbaik!!

    Apa Itu Gastrik? Bagaimana Merawatnya?

    ReplyDelete
  3. stigma masyarakat kita..asal soya semua xbagus. Walhal kena kaji dulu

    Shampoo Untuk Rambut Gugur

    ReplyDelete