Thursday, 17 January 2019

MISI DAN VISI PADA TAHUN 2019

Apa Visi dan Misi kita pada tahun ni?


Harini merupakan hari ke17 kita melangkah masuk ke tahun baru iaitu tahun 2019.. Misi 2018 ada yang tak tercapai.. Salah satunya bab nak turunkan berat badan dan ajak kawan-kawan turunkan berat badan cara sihat. Macam kak H sendiri pun misi tahun lepas masih belum tercapai sebabnya tiba2 pulak ada nyawa dalam perut kak H..Alhamdulillah rezeki yang tidak disangka-sangka.




Misi dan Visi ni selalu sangat tidak akan tercapai puncanya bila perkara yang kita buat tu tak konsisten.. Mula2 dah berkobar kobar tapi bila ada je halangan terus putus semangat.. Kalau macam tu memang sampai bila bilah takkan jadi.. 😁😁

In shaa Allah tahun 2019 ni, kak H nak ajak kawan-kawan kak H sama2 target:

1. Target turunkan berat badan cara yang betul dan sihat. Tak kisahlah nak target berapa kg sekali pun, yang paling penting ada progress dan usaha yang tinggi.

Terutamanya golongan ibu-ibu yang terlebih berat dan obes.
InshaAllah.

2. Kak H nak ajak semua orang untuk bebas kewangan bermula dari tahun ni.

3. Kak H nak kongsikan pengalaman penyusuan kak H dari anak pertama hingga keempat yang penuh liku dan onak duri sehingga umur 2 tahun sebagai sumber inspirasi untuk mummies di luar sana.

Jangan cepat mengalah ye ibu2 semua.. Terutama ibu yang anak pertama..

4. Tukar gaya hidup kepada yang lebih sihat dari segi pemakanan seharian kita. #eatclean

Follow Nur Hijratul Hajar Bahaman dan setkan SEE FIRST untuk tips kurus, penyusuan dan kesihatan.


Baca Selanjutnya

Thursday, 15 November 2018

APA YANG BAGUS SANGAT DENGAN SHAKLEE NI??


Shaklee Luarbiasa


Sebenarnya ramai je lagi kat luar sana yang tak kenal Shaklee. Dengar pun tak pernah. Masa kak H dulu pun sama. First time dengar sebab produk Shaklee ni tak masuk TV, tak masuk radio, billboard pun jarang sangat jumpa. Macam mana lah orang nak kenal kan? 


Nak tahu sebab apa?


  • Sebab Shaklee lebih utamakan bonus kami para pengedarnya, daripada Shaklee bayar puluhan ribu kat stesyen tv tu. Nak masuk iklan TV 30 saat tu pun dah berpuluh ribu tau. Malah Shaklee tak pernah miss bayar bonus pada kami setiap tengah bulan
  • Shaklee bukan seperti MLM yang lain yang orang atas cuma goyang kaki orang bawahan buat kerja. Bukan sama sekali ye!! Shaklee mengamalkan konsep siapa berusaha lebih, dia yang akan dapat lebih. Orang bawahan pun boleh sama level dengan orang atas. Syok kan??
  • Tidak memerlukan modal berpuluh-puluh ribu untuk menjadi ahli dan simpan stok bawah katil. Semuanya boleh order dihujung jari sahaja.
  • Produk Shaklee tidak dijual di kaunter kedai/farmasi kerana teknik pemasaran Shaklee Malaysia menggunakan kaedah jualan langsung; bukannya jualan secara runcit/komersial. Produk Shaklee eksklusif; bukan produk lambakan di pasaran luar.
  • Yang bestnya bila beli dengan pengedar bebas sah Shaklee ni, kami berikan konsultasi eksklusif untuk anda. Kami follow up sampai masalah anda kami berjaya bantu selesaikan. Kalau beli produk komersial di kedai, ada ke orang kedai tu follow up anda, tanya macam mana lepas makan produk xxx tu? ada apa2 perubahan??


Dan yang paling penting skali, kami semua sebagai SID Shaklee sama sama perjuangkan kepentingan menjaga kesihatan dengan menggunakan hanya bahan semulajadi. Zaman sekarang ni macam macam dah kita dengar ada produk yang tup tup masuk TV sbb ada bahan terlarang. Ya Allah risau sangat kak H

Kita sebagai pengguna ni perlulah lebih bijak. Jangan nampak harga murah je terus nak sambar, tak selidik dulu isi kandungan dia dan macam macam lagi. Tak sayang muka ke sayang?? Ada yang kata Shaklee ni mahal. Mahal ke? Kalau 1 botol Vitamin C tu Rm97.50 untuk 180biji. Cuba bahagi, sebiji vitamin C tu baru rm0.55 sen tau.. Sebiji je sehari untuk 6bulan. Setengah tahun Masih mahal lagi ke?

Masa muda remaja dan bergetah ni lah kita nak kena jaga makan dan kesihatan sebab taknak dah tua nanti dah terlantar je. Macam mana nak kejar impian dan cita cita tinggi tu kalau sakit sakit. Sebaiknya ambil tindakan sekarang. Supplement ni sebagai makanan tambahan untuk topup apa yang kurang dalam badan kita. Kita makan sekarang pun nutrisi dah banyak yang kurang lagi-lagi kalau makan kat luar. Tak tahu macam mana tukang masak tu masak. Mustahil dia boleh jaga nutrisi setiap pelanggan dia. Jadi kita yang kena bertanggungjawab.

Ubah sekarang sebelum terlambat. Kalau nak dapatkan vitamin untuk kesihatan boleh merisik kak H melalui wasap 0132109044 ataupun berminat nak tahu lebih lanjut tentang shaklee boleh bersemuka dengan kak H jika anda dikawasan rawang

Berminat untuk menjadi ahli? Isi borang dibawah


Baca Selanjutnya

Wednesday, 4 April 2018

Kenapa Kak H yakin dengan Shaklee


Perbezaan SID PRO dan SID 

Ingat lagi masa kak H mula mula join Shaklee ni, Kak H bukan nak sangat pun buat bisness. Permulaan kak H join Shaklee ni dulu pun hanyalah sebagai customer. Minat nak cuba produk. Cuma berminat nak dapatkan harga ahli yang lebih murah je. 



Tapi bila dah rasa kesannya baru kak H berminat nak join ahli dan nak cuba buat bisness. Sebagai penjual supplement, kak H bukan main jual je ye. Bukan sign up bayar rm69 kemudian terus jual. Bermula dari pengambilan produk, iaitu testimoni diri sendiri kak H slow slow kaji tentang produk.


Bila dah terjebak dalam bisness yang menjual produk kesihatan, produk kecantikan dan yang seumpama dengannya, wajiblah kita belajar tentang produk tersebut kan. Sebab kak H percaya dua cabang bisness ni memang terlalu banyak kontroversi. 

Maklumlah, apa yang kita makan tu akan jadi darah daging kita manakala apa yang kita pakai dikulit muka pulak akan menyerlahkan kecantikan kita. Takkan nak sumbat segala macam bahan kimia pada badan kan??

Sebab itu kak H selalu sarankan pada customer kak H supaya join ahli dulu. Bila dah rasa kesannya in shaa Allah ada rezeki boleh buat bisness dan kongsi pada orang ramai. 

Ingat lagi, buku yang pertama kak H beli ialah Buku Panduan nutrisi ni.. Selain dari itu, kak H ada jugak attend kelas tentang produk yang dianjurkan oleh Shaklee.. Kebanyakkannya adalah percuma.. Kalau ada yang berbayar pun in shaa Allah tidak membebankan..

Sehari paling tidak kak H peruntukkan masa 1 jam untuk study tentang 1 produk dan fahamkan fungsi tersebut. Alhamdulillah kak H ada support group yang sangat supportive. Niat kami semua adalah untuk membantu korang diluar sana untuk ke arah gaya hidup lebih sihat. Bukan dah sakit baru nak cari supplemen. Ianya perlu diamal dari awal untuk mengelakkan sebarang penyakit pada masa akan datang. 

Bila ada kemusykilan, kami akan lanjutkan pada yang lebih arif. Suplemen Shaklee bukannya nak menggantikan ubat di hospital pun. Suplemen ni kita guna untuk jaga kesihatan sebelum terkena penyakit.

Dan untuk mereka yang dah berpenyakit pula, suplemen baru untuk atasi punca penyakit tersebut. Ia bukan menggantikan ubat pun. Merosakkan lagi badan tu JAUH SEKALIlah.

Bezanya SID PRO dan SID biasa ialah bila ada sebarang kontroversi melanda, kami sebagai SID PRO tidak mudah melatah dan akan terus berjuang. Kalau dah tahu tentang LANDMARK STUDY, mana mungkin boleh goyah. Kalau tak, masakan Shaklee boleh bertahan selama 102tahun.

Inilah yang membuatkan kak H masih setia dengan Shaklee dan takkan berpaling. Yang suka kondem Shaklee, kak H doakan moga suatu hari nanti korang jumpa dengan kak H dan perlukan Shaklee. Masa tu baru korang rasa, Shaklee ni suplemen paling best dalam dunia. 

Kalau SHAKLEE ni bahaya

Kenapa KKM Malaysia pun iktiraf Shaklee?
Kenapa ramai orang makin sihat lepas makan Shaklee?
Kenapa nak kena viral tanpa bukti yang pamerkan hitam putih?
Kenapa tak email Shaklee terus kalau nak tahu hal sebenarnya?

Logik? 

Jadi nak tau lebih tentang Shakee boleh tengok sini terus ya Health Resource Shaklee dan semoga jumpa apa yang dicari.

Salam Sayang
Kak H
SID PRO

Baca Selanjutnya

Saturday, 17 March 2018

Perlu ke Mengembara atau Bercuti??


Mengembara membuka Minda


Ha,bila baca tagline je pun jenuh nak menjawab kan?? 😁😁😁 Sebabnya ada macam macam jawapan dan pendapat. Kalau kak H kata perlu, mesti ada yang pertikaikan. Habis kalau dah yang tak mampu tu nak mengembara macam mana? Mana nak datang duit? Tapi tapi kan.. Kak H tengok ada je yang mengembara naik basikal or naik motor.. Boleh je kan?? Eh2 jawapan bias pulak kak H ni.. 

Takpelah, korang ada pendapat or jawapan masing masing. Tapi kalau tanya kak H, kak H akan jawab perlu sebab dalam Al-Quran pun ada sebut tentang pengembaraan ni dan dengan mengembara dapat membuka minda kita untuk belajar tentang budaya hidup masyarakat dan negara lain. Salah satu cara untuk kita mendekatkan diri dengan pencipta dan mensyukuri apa yang kita nikmati sekarang. 

Perbezaan antara mengembara dan melancong


Apa bezanya mengembara dan melancong? Ya, ada perbezaan. Mengembara beerti kita meneroka dengan lebih mendalam tentang sesuatu tempat manakala melancong pula kita hanya melawat tempat tempat tersebut. Oleh sebab itu, mengembara dan melancong adalah tidak sama. Aktiviti yang lebih kurang serupa namun hasilnya berbeza. Mengembara juga dapat meluaskan skop pemikiran. 


Kelebihan mengembara


Terdapat pelbagai kelebihan apabila kita mengembara ditempat orang. Antaranya ialah:-
  1. Dapat berjumpa dengan orang luar biasa dari seluruh negara. 
  2. Mengembara mewujudkan sikap berani
  3. Menyemai perasaan cinta. Perasaan cinta tu sangat meluas. Sama ada jatuh cinta pada orang, budaya mahupun keindahan tempat tersebut
  4. Cara untuk muhasabah diri. Mendekatkan diri pada pencipta. 

Sebelum kak H terangkan lebih lanjut, kita lihat dulu pada surah Al-Mulk ayat 15. Baca dan hayati maksudnya:
هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِنْ رِزْقِهِ ۖ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ
"Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula."

Daripada ayat ini jelas menunjukkan bahawa dunia ini merupakan satu hamparan luas terbentang yang perlu diterokai oleh sekalian manusia. Allah telah berfirman di dalam Al-Quran dan menggalakkan umat manusia supaya berkelana ke setiap pelusuk dunia. Malah ada lebih daripada satu ayat di dalam Al-Quran yang menyebut perkataan "berjalanlah" atau "mengembaralah" di muka bumi.

Pengajaran awal Islam lagi sudah menggalakkan seseorang hamba untuk mengembara sama ada untuk menimba ilmu pengetahuan. Allah menegaskan supaya manusia melihat alam yang pelbagai rupa, melihat kesan-kesan kaum yang terdahulu, berkenalan antara bangsa, dan pelbagai lagi.

Kesemua itu adalah bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan insan tentang kehidupan dan mendalami ilmu pengetahuan tentang Tuhan. Ada banyak perkara yang Tuhan suruh kita tengok di Bumi ini. Bukanlah sekadar tengok dengan mata kepala saja, tetapi lihatlah dengan mata hati.

Setiap ciptaan-Nya pasti ada kegunaan. Setiap yang kita lalui dan temui juga pasti ada hikmah disebaliknya. Yang paling penting, Dia mahu kita tengok apa kesan tinggalan orang-orang terdahulu yang musyrik, iaitu apa yang berlaku kepada orang-orang yang bongkak, sombong, dan mendustakan Dia untuk dijadikan sebagai pengajaran dan muhasabah diri.

Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia. Ada yang mahu Dia beritahu melalui setiap perkara yang dijadikan oleh-Nya. Tidak semestinya mengembara ataupun bercuti perlu menelan belanja yang tinggi. Tuhan tak pernah kata mengembara hanyalah untuk orang yang ada banyak duit.

Merujuk kepada kisah pengembaraan ilmu ulama zaman silam, mereka berkelana jauh meninggalkan keluarga tanpa wang yang banyak, kerana mahu jadi hamba Allah yang lebih baik. Pengembaraan yang bernilai tinggi hanyalah yang dilakukan demi Dia. Semakin banyak tempat dijejak, semakin tunduk. Semakin banyak pengalaman dilalui, semakin rendah rasa diri. Semakin banyak dipelajari, semakin bodoh dirasakan.

Kitab-kitab Islam terdahulu ada mencatatkan tentang pengembaraan para ilmuwan dalam usaha mereka untuk menuntut ilmu. Setiap ilmuwan pasti ada catatan mengenai pengembara mereka. Kembara juga melonjakkan nama mereka dalam bidang ilmu. Nak tahu apa lagi satu kelebihaa orang yang mengembara ni mustajab.Seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Tiga doa yang mustajab, tanpa syak padanya; doa ibubapa untuk anak, doa orang bermusafir, dan doa orang kena zalim” (Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi dll. Bertaraf sahih).

Bagi kak H besar maknanya dalam kehidupan kak H. Bukan nak membangga diri jika kita dapat mengembara 1 dunia tapi sekadar ingin menikmati nikmat Allah yang tidak ternilai harganya jika kak H dapat melihat keindahan tersebut. Pernah tak korang rasa bosan buat benda yang sama setiap hari? Macam tu jugak rasanya bila melihat benda yang sama setiap hari. Eh, sama ke perumpaannya.. Boleh lah.. ☺☺

Diharap perkongsian kak H kali ini dapat memberi inspirasi dan semangat kepada kita semua untuk mengembara dibumi Allah. Bak kata pepatah, "Tuntutlah ilmu walau ke negera China. " Didokan semoga kita diberi rezeki yang melimpah ruah supaya kita dapat menggunakannya ke jalan Allah. In shaa Allah, Aamiinn.. 

Baca Selanjutnya

Sunday, 11 February 2018

Jom Jana pendapatan bersama Kak H

Azam tahun baru untuk tambah pendapatan

Alhamdulillah harini dah 42hari kita berada di tahun baru. Macam mana dengan azam korang? Ada yang dah tercapai? Kalau ada yang berazam untuk cari pendapatan sampingan, korang dah mula ke belum? Ataupun masih tercari cari bisness yang sesuai?




Ha, alang alang korang yang masih mencari tu apa kata join bisness dengan kak H. Ni kak H nak promote sikit kenapa Best sangat kalau join ahli dengan kak H. Apa lebihnya kak H ni??


  • Kak H akan ajar teknik marketing yang berkesan melalui blog, ig, fb dan sebagainya.
  • Kak H adalah penulis blogger sejak tahun 2013K
  • ak H akan ajar cara untuk kurus, sihat dan cantik dengan berkesanK
  • ak H akan kongsikan semua informasi tentang kesihatan
  • Kak H akan kongsi tips untuk membahagikan masa antara keluarga dan bisness baik yang bekerjaya mahupun surirumah. (Pengalaman sendiri)
  • Kak H berpengalaman dalam ilmu tentang penyusuan untuk 4 orang anak



Apa lagi korang nak tahu?? In shaa Allah kak H akan kongsikan sebaik mungkin sehingga korang capai impian yang korang nak. Meh risik risik group akak https://www.wasap.my/6013-2109044
Baca Selanjutnya