Friday, 24 March 2017

Cukup ke makanan seimbang seharian tanpa supplement?


Ada orang cakap, alah tak payah lah nak makan supplemen kalau makanan harian dah cukup lengkap semua vitamin. Orang sihat tak perlu supplemen, orang sakit lagi la tak perlu supplemen.. Wah, hebat.. 😁😁
.
.
Tau tak, walaupun makan makanan seimbang cukup lengkap semua RDA tapi vitamin tetap kena ambil. Pertama, suplemen bukan ubat atau stimulant, tapi membekalkan zat vitamin & mineral yang dah tak cukup dalam badan kita.
.
.
Kenapa lak tak cukup zat & mineral sedangkan dah makan sayur n buah hari2.. Mana tahu dah cukup? Zaman sekarang ni, disebabkan permintaan semakin meningkat dorang suntik macam2 supaya cepat besar dan memenuhi permintaan. 
.
.
Dahlah cara tanam pun tak selamat, cara masak pun boleh mengurangkan zat2 tersebut. Kalau makan sayur tu sepatutnya 6hidangan sehari, tapi kita makan 2hidangan je sehari? Mana lagi 4 hidangan? Nak topup tang mana? 
.
.
Kalau dengan makan suplemen, rasa badan lebih bertenaga, maknanya makanan harian kita dah tak cukup zat & mineral untuk buatkan kita rasa bertenaga. Sebab tu kena top uaap dengan suplemen.
.
.
Kalau tak nak makan suplemen tapi
nak kesan sama. Boleh tak? Boleh tapi, untuk dapatkan khasiat sebiji vitamin C Shaklee (contoh), anda perlu makan buah lemon, oren, limau gedang, rose hips, acerola dan oren tu sebanyak 50 biji ye sehari. Bukan alang2.. Dan wajib makan setiap 2 jam sebab vitamin C larut air & senang hilang dari tubuh.
.
.
Ha, jelas kan kenapa supplemen ni penting untuk tubuh kita?? Janganlah nanti kalau sakit baru nak cari supplemen.. Masa tu sel semua dah rosak.. Oppss

SAda orang cakap, alah tak payah lah nak makan supplemen kalau makanan harian dah cukup lengkap semua vitamin. Orang sihat tak perlu supplemen, orang sakit lagi la tak perlu supplemen.. Wah, hebat.. 😁😁
.
.
Tau tak, walaupun makan makanan seimbang cukup lengkap semua RDA tapi vitamin tetap kena ambil. Pertama, suplemen bukan ubat atau stimulant, tapi membekalkan zat vitamin & mineral yang dah tak cukup dalam badan kita.
.
.
Kenapa lak tak cukup zat & mineral sedangkan dah makan sayur n buah hari2.. Mana tahu dah cukup? Zaman sekarang ni, disebabkan permintaan semakin meningkat dorang suntik macam2 supaya cepat besar dan memenuhi permintaan. 
.
.
Dahlah cara tanam pun tak selamat, cara masak pun boleh mengurangkan zat2 tersebut. Kalau makan sayur tu sepatutnya 6hidangan sehari, tapi kita makan 2hidangan je sehari? Mana lagi 4 hidangan? Nak topup tang mana? 
.
.
Kalau dengan makan suplemen, rasa badan lebih bertenaga, maknanya makanan harian kita dah tak cukup zat & mineral untuk buatkan kita rasa bertenaga. Sebab tu kena top uaap dengan suplemen.
.
.
Kalau tak nak makan suplemen tapi
nak kesan sama. Boleh tak? Boleh tapi, untuk dapatkan khasiat sebiji vitamin C Shaklee (contoh), anda perlu makan buah lemon, oren, limau gedang, rose hips, acerola dan oren tu sebanyak 50 biji ye sehari. Bukan alang2.. Dan wajib makan setiap 2 jam sebab vitamin C larut air & senang hilang dari tubuh.
.
.
Ha, jelas kan kenapa supplemen ni penting untuk tubuh kita?? Janganlah nanti kalau sakit baru nak cari supplemen.. Masa tu sel semua dah rosak.. Opps
Baca Selanjutnya

Pernah ayah sampai tak boleh jalan kena seret kaki akibat gout


Risaunya si anak, gout ayah semakin teruk. 

Bercakap tentang gout ni, bukan je orang yang mengalaminya sahaja terasa seksanya malah orang yang disekelilingnya juga turut merasa. Mana taknya kalau orang yang tersayang disahkan menghidap gout. Tak sanggup rasanya tengok keperitan yang dialami. Sampaikan nak jalan pun tak boleh. 



Diatas adalah pengalaman seorang anak yang menceritakan kisah ayah beliau seorang penghidap gout. Ayah Pn. Zarith telah menghidap penyakit gout ni dah berpuluh tahun sejak usia 30-an. Cuba bayangkan keperitan yang dialami seorang ayah selama berpuluh tahun. Pernah satu masa, ayah beliau tidak mampu untuk berjalan hinggakan terpaksa seret kaki dan memapah dinding.

Sedih rasanya bila dikenangkan peristiwa tersebut, kalaulah boleh digantikan tempat ayah beliau. Semakin hari gout tersebut semakin teruk sehinggakan termakan makanan yang ada rencah ikan pun gout akan menyerang. Terpaksa ambil painkiller setiap hari untuk lakukan aktiviti harian.

Apa punca gout ni sebenarnya?? 

Gout adalah sejenis penyakit arthritis ataupun radang sendi. Apabila gout berlaku, ia akan menyebabkan kesakitan yang amat sakit, bisa atau pedih, kekejangan, kehangatan dan bengkak pada satu-satu sendi. 




Kesakitan tersebut boleh berlaku berulang-ulang kali sehingga ianya rawat. Dalam jangka masa panjang, ianya boleh memudaratkan sendi-sendi, tendon-tendon dan tisu-tisu lain. 

Gout berlaku apabila kandunganasid urik didalam badan terlalu tinggi lalu membentuk mendapan atau hablur seperti kristal pada sendi-sendi tertentu. 

Asid urik adalah bahan buangan yang dihasilkan daripada proses penghadaman iaitu pemecahan purine yang terdapat secara semulajadi dalam makanan. Kebiasaanya asid urik ini tidak berbahaya tetapi jika kandungan asid urik tinggi boleh menyebabkan gout, batu karang dan masalah buah pinggang. 

Paras asid urik didalam badan dipengaruhi oleh:-

  • Fungsi buah pinggang yang lemah
  • Kekurangan pottasium
  • Reaksi pada ubat-ubatan dan vitamin
  • Berdiet untuk menurunkan berat badan. 
Ada pelbagai cara untuk merawat gout dan salah satunya ialah dengan Vivix. Bagaimana Vivix boleh membantu dalam masalah gout? 

Baca Selanjutnya

Monday, 20 March 2017

Bercuti ke GOLD COAST MORIB yang SUPER DUPER MURAH

Bercuti 2Hari 1Malam

Sebenarnya kak H dah lama pergi Goald Coast Morib ni bawak anak jalan-jalan, tapi baru berkesempatan nak berkongsi pengalaman sekaligus bagi sedikit review. So, kali ni kak H nak bagi review sikit tentang GOLD COAST MORIB.



Haritu masa cuti sekolah tak pergi jauh mana pun sebab selalu kalau plan memang jarang jadi sebabnya En.suami memanjang bz..

Masa pergi haritupun last minit.. Minggu ni beli tiket n book hotel terus.. Nampak kan semua tak dirancang.. Sebab kalau rancang memang tak pernah jadi..😂😂.

Tapi kalau nak pergi tanpa dirancang ni memang kena standby duit siap siaplah jawabnya.. Sebab tu tahun ni dah berazam.. Kena ada tabung travel.. Bila en.suami free je zass terus pergi..

Ok, tentang bilik hotel dia not bad.. Besar jugak,siap ada jakuzzi dalam bilik air.. Then ada waterpark kat luar.. Niat nak bawak anak anak mandi manda memang puaslah dorang.. Kalau tak,sibuk je si abang ajak ibu ayah g mandi..



Tak cukup mandi kat bilik air, sambung kt waterpark then sambung balik kt bilik sampailah masa nak tido baru berhenti.. Bertuahlah anak..😊😊

Korang kalau nak beli voucher murah Rm150 untuk 2hari 1 malam boleh beli dekat LoveLove Murah.. Memang puas hati.. Harga voucher termasuk breakfast, hotel n waterpark.. 👍👍

Kalau bawak anak-anak memang sukalah sebabnya budak-budak memang suka sangat air. In shaa Allah lain kali kak H share pasal tempat lain pulak ye.  Tapi dalam bersuka ria pun, vitamin untuk anak tak dilupakan sebab maklumlah bila dah ramai-ramai tu virus pun cepat merebak.

Macam biasa, kak H akan bekalkan Nutriferon dan Vitamin C Chew untuk tingkatkan interferon dan sistem imun badan. Kalau nak order, boleh contact kak H melalui wasap 0132109044.
Baca Selanjutnya

Saturday, 18 March 2017

Tips menabung dengan 7 jars.. Mulakan sekarang!!


Macam mana nak survive dengan ekonomi sekarang? 


Alhamdulillah sudah hampir 3 bulan kita berada di tahun 2017.. Macam mana dengan perancangan kewangan korang semua? Dah bermula ke ataupun masih terfikir-fikir untuk mula?


Memandangkan keadaan ekonomi negara kita yang sangat membimbangkan sekarang,wajib rasanya kita mulakan menabung untuk diri sendiri dan keluarga. Ok,harini kak H nak kongsikan tentang konsep 7 jars..

Apa sebenarnya konsep 7 jars ni? Oleh sebab ini merupakan ilmu baru bagi kak H, so tak salah rasanya kalau kak H kongsikan dengan pembaca semua. Biar kita sama sama dapat manfaatnya.

Konsep Sistem 7 JAR

Apa kebenda 7 JAR SYSTEM ni? 7 jars ni adalah adaptasi dari konsep 6 jars yang diasaskan oleh T Harv Eker. Ia adalah salah satu cara untuk menabung. 6 jars bermaksud 6 tabung. Tapi yang kak H nak kongsikan ni merupakan 7 jars. Apa yang ada dalam 7 tabung tu? Ok, kak H kongsikan sikit.

Gambar ihsan google

  1. NEC (necessity) - Tabung ni disediakan khas untuk benda-benda keperluan  dan belanja harian macam bil-bil, belanja anak-anak dan sebagainya.
  2. EDU (education) - Digunakan untuk tabung untuk pembelajaran, buku, kelas tambahan anak, tuisyen dan sebagainya. Ni juga boleh digunakan untuk perbelanjaan sekolah anak tahun hadapan.
  3. LTSS (long term saving for spending) - Ni merupakan tabung yang digunakan untuk sesuatu benda yang memerlukan duit yang banyak seperti beli rumah, kereta ataupun tanah. 
  4. FFA (financial freedom) - Tabungan untuk hari tua bila kita dah tak mampu nak cari duit. Malang tak berbau kan? Siapa sangka bila kita dah tidak berdaya untuk melakukan pekerjaan, tabung nilah yang kita akan gunakan untuk perbelanjaan tika hari tua. 
  5. PLAY (leisure) - Untuk menunaikan kehendak, tabung ni boleh digunakan untuk beli handbag ke, TV baru ke ataupun buat apa yang kita suka. Travel pun boleh masuk dalam kategori ni.
  6. GIVE (charity) - Nama pun charity, rasanya dah boleh agak tabung untuk apa. Tabung ni khas untuk kebajikan sama ada sedekah kat anak-anak yatim, masjid ataupun sebagainya.
  7. PARENTS (ibu bapa) - Setiap bulan, berapa % dari gaji kita, asinngkan untuk ibu bapa kita walaupun mereka dah kaya dan tak pernah minta duit kita. Kalau ibu bapa dah meninggal dunia, gunakan utk urusan-urusan untuk mereka yang belum selesai dan kalau semua dh selesai, bersedekahlah bagi pihak mereka..

Yang ni adalah tabung terakhir yang kak H tambah selepas konsep 6 jars. Sebab apa pun yang kita lakukan, jangan pernah lupa untuk kongsi rezeki dengan ibu bapa supaya rezeki kita akan bertambah.

Tapi Macamana nak start buat 7 jars ni? Nak mulakan menabung ni pun kena istiqomah dan konsisten. Kalau tak, takkan jadi. Cuba praktikkan setiap bulan, In shaa Allah akan nampak hasilnya. Caranya Setiap bulan, duit bonus/gaji kita bahagikan ikut percentage,

NEC 50%
EDU 5%
LTSS 10%
FFA 5%
PLAY 10%
GIVE 10%
PARENTS 10%

Jadi kalau gaji/bonus RM10,000,

⛔RM5000 utk NEC, keperluan harian
⛔RM500 utk EDU, buat beli buku, bayar workshop, tambang pi kelas, etc
⛔RM1000 utk LTSS, kumpul duit nak beli rumah
⛔RM500 utk FFA, ni long term jd boleh lah beli saham ke emas ke
⛔RM1000 utk PLAY, tabung travel!
⛔RM1000 utk GIVE, sedekah, zakat semua
⛔RM1000 untuk ibu bapa kita

Tapi percentage boleh berubah mengikut situasi masing masing. Yang penting kena jujur dan tegas serta pejamkan mata tiap tiap bulan duit yang kita ada tu mesti pergi ke tempat yang sepatutnya. Masuk tabung jangan korek2 dah..eloknya beli tabung kaca ataupun tabung yang takde penutup untuk bukak..😉😉

Walaupun gaji pertama kita hanya RM1000 sekalipun kena juga buat macam ni. Takpe bagi 50 sen kat parents pun, takde 50 sen takdela 5000 kan. Doa ibu bapa adalah sebaik baik doa..

Sekian sahaja perkongsian sistem 7 jars ni. In shaa Allah harini kak H nak mulakan..Semoga apa yang kita hasilkan ni akan membantu kita untuk masa hadapan.. Korang pun mulakanlah juga ye.. Selamat mencuba..😘😘😘

Kalau nak order produk Shaklee, boleh hubungi kak H melalui wasap 013-2109044


Baca Selanjutnya

Thursday, 16 March 2017

Ketahui punca keletihan, atasinya dengan bijak!


Tips mudah atasi keletihan

Ibu bekerjaya adalah seorang ibu yang hebat. Mana taknya, bila siang ada dipejabat dengan fail yang bertimbun. Bila malam pulak nak kena settlekan hal rumah. Rasa-rasa kalau diberi tugas ni pada kaum bapa, mampu tak dorang laksana kan?? 



Bagi ibu ibu yang bekerja, kadang kadang rasa penat sangat, sampai jadi malas nak masuk kerja. Mesti pernah kan? Hari hari kena mengadap benda yang sama. Betul tak? Tapi takkan nak datang kerja asyik melepek je kan.. Takkan nak amik mc je memanjang ye dak?? Kalau asyik cengelat nanti rezeki tak berkat.

Tapi keletihan dan kelesuan kronik akan menjejaskan prestasi dan kredibiliti. Paling Best bila hari cuti. Setiap hari menghitung hari untuk cuti. Tapi kerja ibu tidak berhenti disitu. Masih juga bekerja pada waktu cuti. 

Saya pun pernah rasa macam tu satu ketika dulu. Penatnya bukan kepalang. Ingatkan bila hari cuti bekerja, dapatlah berehat dirumah tapi sangkaan itu meleset semata-mata. Tapi takpe, setiap apa yang kita lakukan, pasti ada ganjarannya. 

Cuma kita sebagai ibu mahupun surirumahtangga perlu lebih bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menjalankan segala tanggungjawab yang dipikul. Amalan gaya hidup yang sihat amat penting bagi memastikan tubuh sentiasa sihat sebab kalau kita sakit, habislah semua benda takkan jalan. 


Sebelum kak H kongsikan lebih lanjut,jom semak dulu apa punca keletihan yang terlampau ni berlaku. 

Punca dan faktor keletihan berlaku

  1. Tidak cukup tidur - Seorang dewasa memerlukan 7-8 jam setiap malam. 
  2. Sleep apnea - Seorang individu merasakan bahawa dirinya telah mendapat tidur yang mencukupi tetapi sleep apnea mengganggu. 
  3. Tidak cukup tenaga - Makan terlalu sedikit atau tidak berkhasiat. 
  4. Anemia - Kekurangan sel sel darah merah terutama golongan wanita. 
  5. Kemurungan - Masalah yang melibatkan fizikal dan emosi. 
  6. Hypothyroidism - Kelenjar kecil yang berada di pangkal leher. 
  7. Terlalu banyak caffein - terlalu taksub dengan caffein boleh menyebabkan keletihan. 
  8. Dehidrasi - Keletihan, mungkin menunjukkan bahawa badan kekurangan air yang sepatutnya. 
  9. Penyakit jantung - Keletihan adalah salah satu simptom masalah jantung. 
  10. Kerja shift - Kerja shift yang tidak menentu masa boleh mengganggu waktu anda. 
  11. Allergi terhadap makanan - Ia bukan sahaja boleh menyebabkan kegatalan malah boleh menyebabkan kelwtihan. 

Apa yang Shaklee boleh bantu?? 

Jika anda adalah salah seorang yang mempunyai masalah kerap penat dan letih boleh mencuba set tenaga ni..



❤Multivitamin untuk Tambah Tenaga (Vitalea Shaklee)

Vitalea mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang dirumus khas untuk memenuhi keperluan mikronutrien orang dewasa. Insyaallah sangat membantu peningkatan kesihatan sekiranya diambil secara berterusan.

Ia dilengkapi dengan zat besi untuk pembentukan lebih banyak sel darah merah, mengelakkan anemia dan meningkat paras HB. Selain itu, ia turut mengandungi Magnesium, kalsium, fosforus, vitamin C dan Vitamin D yang menyokong kesihatan tulang.

❤B-Complex untuk Tambah Tenaga

Vitamin B-Complex Shaklee terdiri dari 8 jenis vitamin B penting untuk keperluan harian badan. B-Complex adalah salah satu vitamin kesukaan saya kerana pengambilan setiap pagi membantu saya lebih tenang (vitamin anti-stress), bertenaga dan bersemangat untuk memulakan hari.

B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protien, lemak dan karbohidrat kepada tenaga manakala asid folik dan B12 membantu pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Lengkap untuk keperluan sel, menjadikan sistem tubuh bekerja dengan sempurna. B-Complex dioptimumkan dengan pengambilan bersama vitamin C.

❤Vitamin C Untuk Tambah Tenaga

Vitamin C juga sama seperti BComplex, mudah larut dan musnah dalam badan. Oleh itu, bekalan vitamin C yang berterusan amat penting untuk menyokong segala proses dalam badan.

Vitamin C menyokong kesihatan tulang, gusi dan gigi serta kesihatan keseluruhan. Individu yang sering rasa penat, letih, lesu dan tidak bermaya mungkin kekurangan vitamin C.

❤Energy Soy Protien Untuk Tambah Tenaga

Energy Soy Protien (ESP) adalah protien sihat yang memberikan bekalan tenaga berterusan manakala sifatnya  rendah glisemik indeks yang memberikan rasa kenyang lebih lama. Pengambilan susu bersama ESP dan kurma memberi badan lebih tenaga untuk bekerja dengan produktif sepanjang pagi. Prof Muhaya pun ada memberikan resepi istimewa yang beliau amalkan setiap pagi demi mendapat khasiat dan nutrisi lengkap pagi hari.

Jika ingin mendapatkan set ini, bolehlah menghubungi saya melalui wasap 0132109044 (Pn. Hajar) 

** These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration.  These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease. **
Baca Selanjutnya