Sunday, 11 February 2018

Jom Jana pendapatan bersama Kak H

Azam tahun baru untuk tambah pendapatan

Alhamdulillah harini dah 42hari kita berada di tahun baru. Macam mana dengan azam korang? Ada yang dah tercapai? Kalau ada yang berazam untuk cari pendapatan sampingan, korang dah mula ke belum? Ataupun masih tercari cari bisness yang sesuai?




Ha, alang alang korang yang masih mencari tu apa kata join bisness dengan kak H. Ni kak H nak promote sikit kenapa Best sangat kalau join ahli dengan kak H. Apa lebihnya kak H ni??


  • Kak H akan ajar teknik marketing yang berkesan melalui blog, ig, fb dan sebagainya.
  • Kak H adalah penulis blogger sejak tahun 2013K
  • ak H akan ajar cara untuk kurus, sihat dan cantik dengan berkesanK
  • ak H akan kongsikan semua informasi tentang kesihatan
  • Kak H akan kongsi tips untuk membahagikan masa antara keluarga dan bisness baik yang bekerjaya mahupun surirumah. (Pengalaman sendiri)
  • Kak H berpengalaman dalam ilmu tentang penyusuan untuk 4 orang anak



Apa lagi korang nak tahu?? In shaa Allah kak H akan kongsikan sebaik mungkin sehingga korang capai impian yang korang nak. Meh risik risik group akak https://www.wasap.my/6013-2109044
Baca Selanjutnya

Sunday, 4 February 2018

5 tips melegakan kejang kaki ketika hamil



Osteoporosis sebelum usia

Ramai di kalangan kita yang sering mengalami sakit-sakit urat dan sakit tulang, walaupun diri masih lagi muda. Dulu kak H selalu fikir orang tua-tua je yang selalu sakit macam nie, rupanya sakit tulang dan sakit sendi ini tidak mengira usia. Kalaulah kita tahu macam mana keadaan tulang kita ni, mesti kita takut dan ngeri bila fikir yang tulang kita nie sebenarnya ibarat batang paip, luar je nampak tegap, tapi dalamnya lompong dan kosong.

Urat dan otot saling berkait rapat dengan tulang bagi menyokong pergerakan kita seharian. Namun, apabila tulang kita tidak sihat, urat dan otot kita juga akan sakit kerana kedua-duanya terpaksa menampung organ tubuh badan kita. Urat-urat dan otot-otot kita terpaksa bekerja lebih untuk membantu menstabilkan badan untuk memudahkan kita bergerak ke sana ke mari. Urat dan otot mudah menjadi tegang disebabkan ini.

Jadi, kita kena pastikan tulang kita sentiasa kuat supaya urat dan otot kita tidak sakit sekali. Penyelesaiannya mudah sahaja. Ambillah makanan dan minuman yang mempuyai sumber kalsium yang tinggi dan tambahkan dengan suplement kesihatan (suplement bukan ubat ye. Jangan salah faham pula!) untuk mencukupkan kalsium yang diperlukan badan kita. Kadang-kadang kita rasa apa yang kita makan tu dah cukup bekalkan kalsium pada tubuh kita tapi sebenarnya tkerap bagi mengelakkan dehidrasi. 


Masalah kejang kaki ini sering berlaku dikalangan wanita apabila disahkan hamil. Kekurangan kalsium juga adalah punca kekejangan kaki ini berlaku. Jadi, bagaimana cara untuk mengelakkan masalah kekejangan kaki ini berlaku? Kak H akan kongsikan beberapa tips. 

5 tips elak kejang kaki berlaku



  1. Jangan berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam jangka masa yang lama.
  2. Cuba berjalan setiap hari. 
  3. Baring secara mengiring ke kiri bagi meningkatkan tekanan pada dan dari kaki. 
  4. Regangkan urat saraf setiap hari dan beberapa kali sebelum tidur
  5. Minum air dengan kerap untuk kekal hidrat pada hari tersebut. 
  6. Cuba rendam kaki dengan air panas sebelum tidur untuk melegakan otot. 
  7. Putarkan pergelangan kaki dan gerakkan jari kaki setiap kali duduk, makan ataupun menonton TV.


Bagaimana Ostematrix membantu? 


Kak H  sentiasa suka dengan Ostematrix kerana Ostematrix telah membantu selesaikan banyak masalah kesihatan kak H dan keluarga. Antaranya ialah:

  • Masalah Sembelit

Didalam Ostematrix, mengandungi Magnesium yang membantu melembutkan otot-otot usus untuk memudahkan proses pembuangan najis. Secara tidak langsung, ia dapat membantu melembutkan najis kita supaya mudah keluar tanpa perlu meneran dengan kuat.

  • Menguatkan Tulang
Badan kita memerlukan kalsium manakal kalsium memerlukan vitamin D untuk mengoptimumkan proses penyerapan. Berbanding pil Kalsium lain, Ostematrix mempunyai Vitamin D untuk proses penyerapan kalsium dengan lebih berkesan. Bila tulang kita kuat, tiada lagi istilah Osteoporosis, kuku rapuh, mahupun gigi atau gusi berdarah

  • Masalah kekejangan dan kebas-kebas
Pengambilan 4 biji Ostematrix sebelum tidur dapat mengurangkan kekejangan kaki dan kebas-kebas. Bagi ibu hamil pula, ia boleh membantu dalam mengurangkan simpul biawak juga. Ingat lagi kenangan kak H semasa dalam pantang anak pertama. Masalah kekejangan kaki ni biasa sangat berlaku dan boleh dikatakan setiap hari ketika tengah tidur ataupun waktu subuh. 

Masa tu kak H dah jadi biasa dan lali. Bila kejang je kaki, suamilah jadi pembantu untuk betulkan semula kejang kaki tu. Alhamdulillah, selepas melahirkan anak kedua dan mengenali Ostematrix masalah kejang kaki tu beransur hilang sehingga sekarang kak H sudahpun melahirkan anak yang keempat dan berusia 1tahun 9bulan.

  • Memperbaiki masalah haid

Ketika datang haid, sesetengah wanita akan mengalami masalah senggugut yang teruk. Pengambilan ostematrix dapat mengurangkan kesakitan dari senggugut tersebut kerana Ostematrix membantu dalam melembutkan otot otot yang tegang, sekaligus mengurangkan sakit senggugut tersebut. 

  • Mengurangkan Stress


Setiap orang di kalangan kita wajib ambil pil kalsium terutamanya wanita kerana wanita adalah orang yang paling banyak kehilangan kalsiu. Ostematrix adalah untuk mengekalkan kesihatan tulang dan juga kesihatan badan secara menyeluruh. 

Namun pilihlah pil kalsium yang mempunyai Magnesium dan juga Vitamin D untuk memaksimakan peenyerapan tersebut. Kak H sangat sarankan Ostematrix kepada semua yang mencari pil kalsium. Hanya RM 61.00 (tidak termasuk pos) untuk dapatkan tulang yang kuat dan badan yang sihat 🙂

Kalau tak percaya, jom baca testimoni orang yang berjaya sihat dengan Ostematrix nie!

Testimoni 1:
Ibu yang cramp kaki masa mengandung 7 bulan. 3 hari makan ostematrix sebelum tidur, alhamdulillah cramp kaki dah tak datang. Selain tu, bangun pagi, senang je membuang. tak yah risau lagi!


Testimoni 2:
Akak Rashidah jatuh dan kakinya terseliuh. Rupanya tulang kaki retak. Beliau makan ostematrix untuk hilangkan kejang kaki dan alhamdulillah, denyut2 kaki berkurang dan beliau boleh tidur lena.


Apa tunggu lagi, cegah dulu sebelum parah. Janganlah fikir yang kita tidak sakit jadi tak perlulah untuk mengambilnya. Masa tak sakitlah kita perlu ambil supaya kita boleh elakkan badan kita dari sakit. Kalau dah sakit, tulang dan sendi kita akan memakan masa untuk pulih. Kan ke susah masa tu?
Jom kak H (0132109044) bantu untuk anda dapatkan tulang yang sihat dan badan yang cergas secara menyeluruh luar dan dalam

**These products are not by The Food and Drug Administration. These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease.**
Baca Selanjutnya

Tuesday, 30 January 2018

23 Cara terbaik untuk berhenti merokok

 

Boleh ke berhenti merokok?

Kalau bercerita bab berhenti merokok ni mesti ramai perokok tegar takkan setuju dengan apa  yang kak H akan sampaikan tapi entry kali ni kak H cuma nak tujukan pada orang yang betul-betul nak berhenti merokok ataupun yang tercari-cari cara untuk berhenti merokok. Banyak cara sebenarnya cuma kita nak dengan tak nak je. Tapi sebelum tu, kak H nak kongsi sedikit tentang kandungan rokok.


Apa ada dalam rokok?


Apa agaknya bahan bahan yang diguna untuk buat rokok ni? Jika dilihat pada gambar dibawah, kesemua bahan yang terdapat didalam rokok adalah bahan merbahaya. Bahan pencuci toilet ada, bahan beracun ada, bahan cat pun ada. Antara banyak banyak bahan diatas ada 3 bahan paling merbahaya iaitu Tar, nikotin dan karbon monoksida.





Punca kepada ketagihan merokok

Punca sebenarnya yang menyebabkan perokok menjadi ketagih nak merokok selalu ialah nikotin. Ini menyebabkan, perokok akan berasa gelisah jika tidak mendapat nikotin ini secara berterusan.



Nikotin menyebabkan perokok sukar untuk berhenti merokok walaupun mereka sedar akan bahaya merokok tu. Bila merokok badan terasa segar, bersemangat dan di awang awangan. Ia disebabkan pengaruh bahan bahan yang merbahaya tadi. Hisap rokok memang bahaya. Malah nikotin akan bertindakbalas dengan otak dan ganggu laluan neuron otak.


23 cara terbaik untuk berhenti merokok

 

Disini kak H akan kongsikan pelbagai cara yang boleh digunapakai untuk mengurangkan ketagihan merokok sekaligus berhenti merokok. Antaranya ialah:-
  1. Senaraikan perkara terbaik tentang merokok secara jujurnya.
  2. Senaraikan perkara yang buruk tentang merokok.
  3. Buat target pada tarikh bila akan berhenti merokok.
  4. Tuliskan semua sebab mengapa perlu berhenti merokok pada kad index.
  5. Berhenti membeli berkarton karton rokok jika niat untuk berhenti.
  6. Tuliskan berapa kali seminggu hisap rokok sebelum berhenti.
  7. Sediakan senarai yang perlu dibuat jika mengalami ketagihan merokok
  8. Berhenti apabila berada didalam mood yang baik.
  9. Apabila hampir tiba waktu untuk berhenti, buang segala perkara yang mengingatkan kepada rokok.
  10. Simpan semua duit yang digunakan untuk merokok kedalam bekas kaca
  11. Amalkan snek sihat yang boleh dibawa bersama dan makan ketika ketagih.
  12. Ambil secawan teh herba apabila berasa ketagih kepada merokok.
  13. Apabila tiba waktu merokok, cuba untuk bermain sebarang game dikomputer ketika bekerja.
  14. Gambarkan diri sendiri sedang bermain tennis.
  15. Cipta kawasan larangan merokok.
  16. Letakkan semua senarai tersebut dikawasan rumah yang boleh dilihat.
  17. Cuba ubah rutin seharian. Sekiranya sering merokok ketika memandu kereta, cuba ubah untuk menaiki motor untuk ke tempat kerja.
  18. Amalkan memakan oat sehari sekali.
  19. Terangkan kepada orang sekeliling sama ada keluarga, kawan baik, boss dan sebagainya bagaimana anda rasa.
  20. Cuba buat appointment dengan akupuntur.
  21. Jika gagal, cuba sekali lagi.
  22. Bayangkan perkara yang sangat sukar yang perlu dihadapi ketiga ketagihan itu datang. 
  23. Amalkan kafein selepas 2 3 bulan berjaya berhenti dari merokok.


Bagaimana Vivix dapat membantu mengurangkan menghisap rokok?




Antara bahan utama didalam Vivix ialah Polifenol. Polifenol bertindak sebagai antioksidan dan antiradang untuk tubuh melawan kerosakan sel. Ia juga menyokong tubuh seorang perokok untuk melakukan proses detoks. Vivix merupakan agen detoks yang kuat untuk keseluruhan badan.

Vivix membantu proses detoks pada tubuh badan termasuk membuang bahan bahan toksin/ merbahaya termasuk nikotin yang ada di dalam tubuh. Secara logik, apabila badan kita bersih daripada nikotin, keinginan untuk merokok boleh berkurangan dan kita mula rasa rokok itu pahit, tawar atau masuk angin. Seperti orang yang pertama kali menghisap rokok



Selain sebagai agen detoks, Vivix juga kaya dengan Resveratrol. Kajian menunjukkan mereka yang mempunyai masalah ketagihan dengan bahan terlarang seperti nikotin, tahap dopamin dalam neuron otak akan meningkat. Peningkatan dopamin inilah yang menyebabkan mereka teringat ingat dan nak kan bahan terlarang tadi



Ramai yang risau untuk berhenti merokok kerana takut penyakit lain yang akan datang apabila berhenti merokok. Namun, polifenol bukan sahaja berupaya melindungi dan memulihkan sel tetapi dapat juga meningkatkan tenaga sel (mitokondria)  pesakit. Secara perlahan lahan simptom withdrawal perokok dapat diseimbangkan dan tahap kesihatan menjadi lebih baik.



Apa kata pengguna Vivix

 
Sakit perut teruk akibat rokok, ambil Vivix dan tak sentuh rokok

Berhenti merokok tanpa letih, lesu dan migraine. 


Ha, nampak tak kelebihan Vivix ni. Kalau anda berniat untuk berhenti merokok dengan cara mudah boleh cuba Vivix. Para isteri yang ingin suami berhenti merokok wajib hadiahkan sebotol Vivix pada suami. Bukan untuk berhenti merokok je malah boleh jadi awet muda. Nak tahu lebih lanjut? Ada saya kongsikan didalam Khasiat dan Kelebihan Vivix dan Vivix juga membantu dalam merencatkan sel kanser dari terus membiak

Satu botol Vivix mengandungi 150ml dengan harga Rm475 sahaja. Untuk mendapatkan Vivix secara COD ataupun penjimatan yang lebih boleh menghubungi kak H melalui wasap 0132109044 (Pn. HAJAR) ataupun boleh mendapatkannya melalui online dengan menggunakan kad kredit ataupun kad debit di bawah


**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration. These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease.**
Baca Selanjutnya

Friday, 26 January 2018

7 Tips memilih bisness online dan mengembangkan bisness online


Meniaga online ni boleh buat duit ke? 

Rata-rata zaman sekarang ni dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, ramai rakyat Malaysia mengambil inisiatif melakukan kerja sampingan tak kisah sama ada online ataupun offline. Tetapi kebanyakkannya memilih bisness secara online yang lebih mudah dan murah.





Kenapa lebih mudah? Bisness online adalah bisness yang flexibel. Tiada waktu tetap untuk memulakan perniagaan. Berbanding bisness secara offline, kebanyakkannya perlu menyewa kedai yang mungkin memerlukan modal yang besar. Tapi kali ni kak H nak kongsikan 7 tips yang berguna untuk korang gunapakai bagi memantapkan lagi bisness korang.


7 Tips menambahbaik bisnes dan menjaga reputasi.

  • Pilih company yang sudah lama bertapak dan boleh diwarisi
Bayangkan korang nak bekerja di sebuah company ni. Sebelum di interview, korang mesti selidik dulu tu company apa dah berapa lama bertapak dan sebagainya kan? Yelah, kalau boleh tak nak lah company yang entah apa apa tiba tiba tak boleh nak bayar gaji pekerja or bankrup. Tak pasal pasal kita pulak kenja tanggung hutang lain. Carilah company yang menjalankan bisness tersebut melebihi beberapa tahun.

  • Wujudkan semua jenis media sosial yang ada seperti FACEBOOK, GOOGLE+ dan sebagainya.

Orang bisness ni kena sambar segala peluang dan ruang yang ada. Selagi ada medium untuk berbisness tak boleh dilepaskan. Baik secara online mahupun offline. Jika kita berada didalam jenis perniagaan yang sangat kompetitif, cuba untuk aktif di beberapa laman sosial yang lain. Contohnya jika perniagaan tersebut melibatkan Visual, cuba untuk menggunakan Pinterest, Instagram dan Flickr mungkin diperlukan. Namun, kebanyakan perniagaan mendapat manfaat dari beberapa jumlah video yang dikongsi melalui Youtube dan Vimeo.

  • Jangan abaikan akaun Media Sosial

Nama pun bisness online, penting sangat untuk kita membina kepercayaan diri kita kepada pelanggan. Kalau setakat ada media sosial tapi tak pernah update apa-apa orang pun tak tahu yang kita ni wujud.

  • Pertimbangkan Jenama dan Produk

Bila dah ada bisness ni, mesti kita dah pilih nama untuk Company tapi kita jangan kenalkan nama company je, sebaliknya brandingkan juga produk dan bahan yang kita jual daripada comgpany kita melalui website, profil media sosial dan sebagainya.

  • Update bisness menggunakan medium blog selain fb, twitter, ig dan sebagainya. 

Selain fb, ig, twitter seperti yang kak H buat sekarang kak H lebih banyak menjual melalui medium blog. Senjata rahsia sesuatu perniagaan adalah dengan blog dan SEO yang betul dan kata kunci yang baik dapat meningkatkan sales perniagaan tersebut. SEO ni kena belajar tau.

  • Melabur untuk bisness. 

Bagi membina reputasi didalam bisness memerlukan sedukit pelaburan. Bukan pelaburan untuk cepat kaya ye tapi pelaburan untuk mendapatkan ilmu. Untuk menguasai bidang bisness secara online perlu ada strategi yang betul supaya dapat menarik minat pembeli. 

Antara ilmu yang boleh dipelajari ialah fb ads, teknik copywriting, fb page, strategi marketing dan sebagainya. Jika kita tidak tahu untuk melakukannya sendiri, boleh upah orang untuk mengemaskini akaun media sosial tersebut. 

Ada yang tanya kak H, buat Shaklee ni untung ke? Kalau tak untung, kak H pun dah tak buat lama dah. Nak tahu sebab apa?


  • Jangan main harga

Jika kita hanya ahli , jangan pernah langgar etika syarikat.. Kalau dah kata jual harga retail je jangan sibuk nak jual harga ahli pulak pada yang bukan ahli. Kan melanggar fitrah namanya. Lagipun, jual harga retail boleh lah dapat untung penat lelah korang guna internet post iklan kat media social. Kalau jual harga ahli tak dapat untung apa pun. Dapat penat lagi adalah.

Kenapa nak jual harga murah? Takut sebab takde orang beli?? Selagi kita tak bergantung harapan kepada manusia selagi tu kita takkan kecewa. Percayalah bahawa Allah adalah pemberi rezeki. Kalau dah Allah tu tulis, itu rezeki untuk kita maka terimalah dengan hati terbuka dan bersyukur. In shaa Allah kak H doakan sales kita semua akan mencanak canak dan mendapat rezeki yang tidak disangka sangka. 


Kenapa Shaklee sebagai bisness pilihan Kak H

Yelah, dalam banyak banyak bisness dalam dunia ni kenapalah nak kena pilih Shaklee jugak? Takde bisness lain ke? Ok, kak H nak share dengan korang ye kenapa kak H pilih Shaklee. Ok, ni point penting dia. 



  • SHAKLEE DITUBUHKAN OLEH SEORANG PESAKIT
  • SELAMAT
  1. Saringan terhadap 350 jenis contaminants, pesticides, dan immpurities terhadap semua kandungan botani.  
  1. 100 kajian dilakukan setiap tahun 
  1. No artificial flavor, Sweetenes or added preservatives 
  1. Gluten free
  1.  Non GMO 
  1. Biodegradable 
  1. Tiada ujikaji terhadap haiwan
  • TERBUKTI
  1. 100 pembentangan dan pencentakan saintifik termasuk LANDMARK STUDY 
  1. Kajian terhadap TELEMORE badan manusia 
  1. Patent Pending
  • BERKESAN
Kalau korang dah jumpa produk yang terbaik, korang nak berpaling lagi ke? Kak H bukan cakap kosong ye sebab kak H sendiri dah rasai kebaikan dan #shakleeffect tersebut. In shaa Allah hari ini dan selamnya takkan berpaling. INI YANG BUAT KAK H JATUH CINTA SELAMANYA.. 
Pengasas Shaklee adalah Forest C Shaklee yang sebenarnya seorang pesakit TB sejak dari lahir lagi dan doktor sahkan yang dia hanya boleh hidup 8 tahun sahaja. Disebabkan itu, parents dia ambil keputusan untuk hidup luar dari kawasan bandar dan makan hanya sayur sayuran dan buah buahan segar. Bila remaja beliau kaji kebaikan semua jenis alam semulajadi dan menubuhkan "first drugless clinic". Banyak dugaan yang terpkasa dilalui sehingga tanggal 1 April 1956 Shaklee Corporation ditubuhkan. Banyak lagi kisah dia yang akan kak H kongsikan kemudian.  Kalau


Produk yang selamat dan dari bahan yang berkualiti. Kenapa Selamat? 



Kajian telah dilakukan berpuluh tahun sebelum Shaklee dipasarkan terhadap manusia yang mengamalkan Shaklee dan tidak mengamalkan Shaklee.. Ternyata peratusannya sangat berbeza. 


Kalau ada yang berminat nak mulakan bisness Shaklee, boleh hubungi kak H sendiri melalui wasap 0132109044 atau boleh isi borang dibawah dan kak H akan menghubungi semula.



Baca Selanjutnya

Wednesday, 22 November 2017

Cara untuk mematikan sel kanser dari terus merebak


Bagaimana kitaran sel kanser dan bagaimana ia membiak

Bila bercerita bab kanser ni pasti akan menjadi mimpi ngeri apabila tiba-tiba disahkan penghidap kanser. Malah lebih teruk lagi jika disahkan kanser tahap empat. Kebiasaanya kanser tahap empat ni dah tidak dapat diselamatkan tapi kuasa Allah siapa yang tahu kan? 

Rasanya tiada sorang pun dalam dunia ini yang inginkan penyakit tapi kalau diteliti semula, semua penyakit yang datang itu semua berpunca dari diri sendiri. Jadi, kita nak salahkan siapa sebenarnya? Melainkan kalau kita dah berusaha sehabis baik untuk mengelakkan sel kanser tersebut dari berlaku. 



Oleh sebab itu, jika masih ada masa gunakan peluang yang ada itu cari jalan untuk mengelakkan dari terkena kanser. Selebihnya kita tawakal kepada Allah jika kita sudah cuba sehabis baik. Dengan gaya hidup zaman sekarang ni, kita perlu lebih berwaspada.

Sebelum kak H jelaskan lebih lanjut tentang fungsi Vivix ni, lagi sekali kak H nak ingatkan bahawa Vivix bukanlah ubat bagi penyakit kanser tetapi Vivix adalah sejenis makanan tambahan untuk membantu mencegah pembawakan sel-sel kanser ataupun menahan sel-sel kanser yang sedia ada didalam badan seseorang dari terus merebak.

Bercerita tentang kitaran hidup sel, apabila sampai satu kitaran sel, sel yang hidup tersebut akan mati dengan sendirinya tetapi ada juga sel yang tidak mati dengan sendiri malah mati secara paksa. Nak tahu macam mana sel tersebut mati secara paksaan, baca sampai habis artikel ni ye..

Kematian sel ini terdiri daripada 2 jenis iaitu:-
  • APOPTOSIS

Kematian sel secara Apoptosis ini adalah kematian sel secara semulajadi dan bukannya paksaan. Sel-sel yang hidup, apabila sampai tahap matang, tua ataupun yang sudah tidak diperlukan lagi akan mati secara semulajadi melalui proses apoptosis. Kalau tengok dalam gambar rajah diatas, proses ini berlaku adalah untuk seimbangkan antara sel-sel lama dan sel-sel baru yang akan dibentuk. Apabila sel-sel yang lama mati, sel-sel yang baru pula sebagai ganti. Itu proses yang sepatutnya berlaku. Sel yang mati tersebut akan mengecut dan dibuang ke luar badan secara semualajadi. Ya Allah, hebatnya ciptaan Allah s.w.t.

Proses kematian sel yang kedua pula ialah:-
  • NECROSIS

Proses kematian sel secara Necrosis ini berlaku apabila sel-sel tersebut mati bukan secara semuladi sebaliknya berlaku disebabkan faktor luaran. Sebagai contoh, Ali jogging di taman tiba-tiba kakinya tersadung batu dan terjatuh. Ali luka dibahagian lutut maka sel-sel di area lutut tersebut akan mati secara Necrosis. Bermakna secara mengejut disebabkan Ali terjatuh dan luka. 

Sebab apa dikatakan proses Necrosis? Sebab proses kematian sel tersebut berlaku tanpa dirancang. Sel tersebut masih baru tetapi disebabkan Ali terjatuh tadi, ia menyebabkan sel yang terlibat mati secara mengejut. Kebiasaanya kesan dari proses Necrosis ini, badan akan mengalami keradangan atau kerosakan. Contohnya seperti Gangren. Biasa berlaku kepada pesakit kencing manis kan?




Masalah Gangren ini berlaku adalah disebabkan darah tidak sampai ke bahagian anggota yang sepatutnya dan apabila ia tidak sampai, sel-sel dibahagian tersebut akan mati disebabkan kekurangan bekalan darah dan oksigen. Malah kesan yang lebih buruk lagi apabila bahagian tersebut tidak dapat diselamatkan, hingga terpaksa dibuang.

Bagaimana Kanser berlaku?

Kanser berlaku apabila wujudnya sel-sel yang tidak normal didalam badan. Sel-sel tersebut mengalami proses yang digelar "Mutasi sel". Ia berlaku disebabkan pelbagai faktor antaranya mungkin disebabkan sel DNA yang sudah tidak teratur, terlalu terdedah kepada radikal bebas hingga menyebabkan berlakunya kerosakan sel. Apabila sel ni mengalami proses mutasi, ia tidak musnah secara Apoptosis mahupun Necrosis. Sebaliknya, sel-sel ini akan meniru sel-sel yang rosak dan membahagi secara tidak terkawal.




Kalau tengok pada gambar rajah, normal sel tu elok je seimbang tapi sel yang mengalami mutasi ataupun dikatakan sel kanser akan terus membiak hingga membentuk tumor. Pembentukan tumor ini lama-kelamaan akan menjadi kanser.




Kitaran sel kanser ini boleh berlaku dalam jangkamasa yang lama, malah bertahun-tahun. Sebab tu bila sesorang yang disahkan kanser biasanya yang dah parah, sel tersebut sudah lama merebak dalam badan.

Jadi apa agaknya cara kita nak melindungi sel kita ni dari rosak sehingga ke peringkat DNA? Untuk mengelakkan berlaku sel yang abnormal hingga membentuk kanser? Salah satu caranya ialah elakkan dari radikal bebas, cari sesuatu boleh melindungi DNA kita supaya sel kita sihat.

Sebelum saya mengulas lebih lanjut tentang cara untuk melindungi DNA kita, adakah kanser ini boleh diwarisi?


Sekiranya kita ada sejarah dalam ahli keluarga sama ada ibu atau bapa yg mempunyai kanser, adakah anaknya boleh terkena kanser?


Kanser tidak boleh diwarisi, tetapi mereka yang mempunyai sejarah keturunan kanser sangat berisiko kerana sel tersebut ada didalam gen seseorang. Cara yang sama untuk elak dari terkena kanser ialah menjaga kesihatan sel, gaya hidup sihat dan elakkan dari terkena radikal bebas.

Kenapa Vivix sering disyorkan kepada orang yang sakit kronik termasuklah pesakit kanser?

Seperti yang saya pernah huraikan didalam entry yang lepas, Vivix bertindak melalui 4 cara. Salah satunya ialah:-




  • Membaiki dan melindungi DNA - Ini adalah yang paling penting kerana jika DNA yang bercelaru berisiko tinggi untuk membentuk sel kanser. Jadi inilah salah satu peranan vivix sebagai usaha untuk mencegah.


Bagi pesakit yang menghidap kanser dan perlu menjalani rawatan kimoterapi, kimoterapi ini akan mencetuskan kitaran sel apoptosis sebenarnya untuk membunuh sel-sel yang jahat. Namun sayangnya,sel baik juga akan terbunuh sama.

Oleh sebab itu, Vivix amat-amat disarankan kepada pesakit kanser yang menjalani rawatan kimo kerana Vivix memberikan tenaga kepada mitokondria. Vivix boleh menambahkan mitokondria badan. 

Apa benda pulak mitokondria ni? 

Mitokondria adalah pusat tenaga sel. Apabila sel-sel dalam badan kita bertenaga, maka kita akan semakin sihat. Pesakit yang membuat rawatan kimo kebiasaannya akan menjadi lemah, jadi vivix amat membantu dalam memberikan kembali tenaga. Tahukah anda, kegagalan fungsi Mitokondria menyebabkan 200 penyakit diwarisi

Selain berfungsi memberikan tenaga kepada sel, Vivix juga mengandungi resveratrol daripada Polyganum Cuspidatum. Kajian menunjukkan bahawa kandungan Resveratrol dapat membantu merencatkan sel kanser. Oleh sebab itu, tidak salah rasanya jika kita bermula dari sekarang untuk mencegah daripada berlakunya sel kanser. "Mencegah lebih baik dari merawat kan? " Amalkan dari sekarang sebagai perisai kepada penyakit kronik. 

Bagi yang ingin mendapatkan Vivix melalui kak H bolehlah terus menghubungi kak H melalui wasap 0132109044(Hajar) ataupun boleh bersua muka dengan kak H untuk berborak lebih lama jika berada di kawasan Bandar Tasik Puteri, Country Homes, dan Rawang. Jika anda berniat ingin membeli sendiri secara online melalui kad kredit ataupun kad debit boleh klik pada gambar dibawah.






**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration. these products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease. "


Baca Selanjutnya