Wednesday, 26 April 2017

Nak jadi Ahli Shaklee?? Ini caranya..


Cara mudah untuk jadi Shaklee

Dari hari ke hari, Shaklee semakin dikenali dan diminati. Mana tak nya, kalau Shaklee ni tak laku, masakan semua stok vitamin Shaklee yang ada diseluruh Malaysia semakin berkurangan.




Ingat lagi dulu fenomena Sustained Released Vitamin C kehabisan stok. Mak aihh setahun gak lah kami semua ni menunggu. Mana yang nak urgent sangat untuk masalah imunisasi kena ambil Vitamin Chewable Plus kanak-kanak up dose.

Yelah, dewasa punya 500mg, kanak-kanak punya 100mg je kan beza. Tapi nak jadi cerita,tahun ni je dah ada 3 produk asyik restock. Mula-mula Esp, kemudian Mealshake dan Sekarang ni Ostematrix pula. Mealshake dah ada stok, dengar khabar Esp akan masuk tapi tak pasti bila dan Ostematrix pula langsung takde berita.

Jadi, korang yang mencari Ostematrix ni 1 Malaysia dah habis ye. Kalau ada pun memang rezeki koranglah. Ok, berbalik pada entry kali ni kak H nak cerita tentang ahli Shaklee. Macam mana nak jadi ahli?

Pendaftaran Secara Tunai

Dalam banyak bisness yang kak H pernah nak join, rasanya bisness Shaklee ni lah yang paling murah nak join. Nak tahu berapa? hanya Rm69 sahaja korang dah layak digelar SID (Shaklee Independent Distributor) siap dengan Id Shaklee lagi.




Bila dah ada Id yang sah, korang bolehlah buat belian secara online ataupun walk in ke branch atau Hq. Bagi pembelian secara online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit, korang boleh log in di lawan web Shaklee2u. Klik2 je senang then sampai depan rumah. Semua dihujung jari kan.


Jadi ahli melalui pembelian produk

Cara kedua untuk jadi ahli Shaklee ialah dengan membeli produk yang bernilai Rm699 ke atas dan free pos. Antara produk beserta keahlian ialah
  • Set detox lengkap

  • Set Tenaga Vivix

  • Set Amazing Golden

  • Set Penjagaan Kulit Nutriwhite

Tetapi sekiranya korang taknak beli set yang senaraikan, vitamin lain yang korang beli masih layak untuk mendapatkan keahlian secara percuma. Nak tahu macam mana? Boleh menghubungi saya ataupun boleh isi borang dibawah untuk kak H menghubungi anda semula.

Sebelum tu, layan dulu video ni untuk korang lebih faham konsep Shaklee ni macam mana?? Tiada istilah goyang kaki ye..






Namun, perkara penting untuk menjadi ahli Shaklee ialah dengan adanya Sponsor Id. Tanpa Sponsor Id, anda tidak dapat mendaftar. Sekiranya ingin mendaftar ahli di branch atau Hq berdekatan, anda boleh menggunakan id saya 926826 (Nur Hijratul Hajar) sebagai sponsor Id. Jika ingin saya daftarkan, boleh menghubungi saya melalui wasap di nombor 013-2109044.


Ok, setakat ni sahaja perkongsian kak H pada entry kali ni. In shaa Allah kita jumpa lagi pada entry akan datang. Banyak lagi fakta-fakta dan kebaikan produk Shaklee yang kak H akan kongsikan pada korang. Selamat Malam.

**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration. These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease.**

Baca Selanjutnya

Monday, 17 April 2017

Cara menguruskan Akaun Bisness dengan Betul

Betul ke cara kita urus akaun bisness selama ni? 


Bila bercakap tentang bisness, zaman sekarang ni memang ramai yang menceburi bidang bisness oleh sebab ekonomi negara yang semakin meningkat. Sama ada bisness secara online ataupun offline.

Ok, sebenarnya tak kisahlah korang buat bisness apa sekalipun.. Wajib tau rekod semua transaksi keluar masuk duit.. 5 akaun tu wajib ada.. Nak tahu apa dia? kak H akan kongsikan kejap lagi. 

Dengan adanya akaun ni, barulah korang tau berapa untung rugi bisness tu. Jangan main taram je nanti untung ke mana, rugi pun kemana. Sebab bisness ni melibatkan duit kan?? Jangan nanti, kita yang menyesal.. 


Macam mana caranya, ni kak H kongsikan..

1. Buat aliran tunai

Budak akaun mesti mahir bab ni. Bagi yang takde asas akaun, kita buat ala-ala penyata bank tu. Ada kolum duit masuk dan duit keluar.
Setiap kali customer bayar harga produk kita, catat jumlah yang masuk tu. Catatkan juga keuntungan kita hasil jualan tersebut.
Bila kita keluarkan duit untuk beli stok barang kita, catatkan jumlah yang keluar tu. Antara kos-kos lain yang boleh dicatatkan adalah kos penghantaran, kos marketing seperti beli flyer dan beli gifts jika ada.
Bila kita buat aliran tunai ni, barulah nampak pergerakan duit dalam bisnes kita. Barulah kita tahu kita untung atau rugi dalam bisnes yang kita usahakan tu. 🙂

2. Asingkan duit bisnes dengan duit peribadi

Kalau boleh, gunakan akaun yang berasingan untuk kedua-dua ni agar tak terguna duit bisnes. Bila kita tak asingkan duit, besar kemungkinan kita guna duit bisnes kita untuk berbelanja kerana kita fikir kita ada duit lebih.

Penting untuk kita asingkan juga duit hasil jualan kepada duit modal dan untung runcit. Untung runcit anda boleh ambil untuk keperluan anda atau masukkan dalam 6 tabung. Duit modal pula penting untuk kita buat beli stok.

Ros juga ada 2 purse untuk duit peribadi dan duit bisnes. Contohnya, kalau COD barang dan dapat cash, duit ini akan masuk purse bisnes.

3. Buat analisis setiap hujung bulan

Berdasarkan aliran tunai yang anda buat dari awal bulan lagi, anda boleh nampak berapa keuntungan yang anda dapat bulan tu. Untuk bulan seterusnya, anda dah boleh letak target keuntungan yang anda nak capai. Pastinya lebih tinggi daripada bulan sebelum ni kan.

Anda juga boleh rancang bagaimana nak kembangkan lagi bisnes anda dalam tempoh 6 bulan, 12 bulan, 24 bulan dan seterusnya.


Baca Selanjutnya

Sunday, 16 April 2017

Shaklee ni konsep goyang kaki ke macam MLM yang lain?


Kenapa Shaklee sangat berbeza dengan yang lain

Benda baik,kita kena kongsi dengan yang lain kan?? Jangan lah simpan sorang sorang.. Macam tu jugak ilmu..Apa yang kita dah tahu dan belajar,perlu kongsi dengan orang lain..Selagi mana ilmu yang kita curah tu digunapakai,selagi tu kita akan dapat pahala..

Siapa taknak pahala deknon.. Hakak pun nak pahala.. Kalau tengok gambar kat bawah tu, pahala ni pun macam konsep MLM jugak.. Sebab tu dalam bisness pun kita kena guna konsep yang sama..
Kalau upline dah berjaya,jangan lupa pada downline awak yang baru nak menapak tu.. Segala ilmu yang awak pernah gunakan dan apply dalam bisness, kongsi dengan anak anak bisness sama.. Tinggal anak anak bisness tu nak apply ke tidak..

Tapi dalam banyak banyak kelas untuk anak anak bisness, hakak paling suka kelas melalui online.. Maklumlah, hakak ni ada kekangan untuk buat kelas offline.. #makanakempat memang agak susah nak kemana mana dengan anak anak..

Apa yang upline ataupun master hakak kongsikan tentang tips marketing mahupun amalan rohani, benda tu jugak hakak akan kongsikan pada anak anak bisness.. Nak berjaya senang je, tiru apa yang orang berjaya dah buat!!

Kebiasaannya hakak akan coaching anak anak bisness ramai ramai melalui wasap atau telegram. Biasanya dalam pukul 10malam sebab ramai anak anak yang dah tido kan..Ha,masa tulah supermak ni semua nak cari strategi untuk tingkatkan sales.. Coaching secara offline tu ada tapi tunggu event besar baru jumpa ramai ramai.. Best kan??

Walaupun kami bersua melalui online sahaja,tapi ikatan ukhwah yang terjalin seperti dah lama kenal.. Kami berkongsi apa sahaja suka dan duka.. Bantu membantu antara satu sama lain.. Alhamdulillah sebab saya diperkenalkan dengan Sheklee..


Baca Selanjutnya

Friday, 24 March 2017

Cukup ke makanan seimbang seharian tanpa supplement?


Ada orang cakap, alah tak payah lah nak makan supplemen kalau makanan harian dah cukup lengkap semua vitamin. Orang sihat tak perlu supplemen, orang sakit lagi la tak perlu supplemen.. Wah, hebat.. 😁😁
.
.
Tau tak, walaupun makan makanan seimbang cukup lengkap semua RDA tapi vitamin tetap kena ambil. Pertama, suplemen bukan ubat atau stimulant, tapi membekalkan zat vitamin & mineral yang dah tak cukup dalam badan kita.
.
.
Kenapa lak tak cukup zat & mineral sedangkan dah makan sayur n buah hari2.. Mana tahu dah cukup? Zaman sekarang ni, disebabkan permintaan semakin meningkat dorang suntik macam2 supaya cepat besar dan memenuhi permintaan. 
.
.
Dahlah cara tanam pun tak selamat, cara masak pun boleh mengurangkan zat2 tersebut. Kalau makan sayur tu sepatutnya 6hidangan sehari, tapi kita makan 2hidangan je sehari? Mana lagi 4 hidangan? Nak topup tang mana? 
.
.
Kalau dengan makan suplemen, rasa badan lebih bertenaga, maknanya makanan harian kita dah tak cukup zat & mineral untuk buatkan kita rasa bertenaga. Sebab tu kena top uaap dengan suplemen.
.
.
Kalau tak nak makan suplemen tapi
nak kesan sama. Boleh tak? Boleh tapi, untuk dapatkan khasiat sebiji vitamin C Shaklee (contoh), anda perlu makan buah lemon, oren, limau gedang, rose hips, acerola dan oren tu sebanyak 50 biji ye sehari. Bukan alang2.. Dan wajib makan setiap 2 jam sebab vitamin C larut air & senang hilang dari tubuh.
.
.
Ha, jelas kan kenapa supplemen ni penting untuk tubuh kita?? Janganlah nanti kalau sakit baru nak cari supplemen.. Masa tu sel semua dah rosak.. Oppss

SAda orang cakap, alah tak payah lah nak makan supplemen kalau makanan harian dah cukup lengkap semua vitamin. Orang sihat tak perlu supplemen, orang sakit lagi la tak perlu supplemen.. Wah, hebat.. 😁😁
.
.
Tau tak, walaupun makan makanan seimbang cukup lengkap semua RDA tapi vitamin tetap kena ambil. Pertama, suplemen bukan ubat atau stimulant, tapi membekalkan zat vitamin & mineral yang dah tak cukup dalam badan kita.
.
.
Kenapa lak tak cukup zat & mineral sedangkan dah makan sayur n buah hari2.. Mana tahu dah cukup? Zaman sekarang ni, disebabkan permintaan semakin meningkat dorang suntik macam2 supaya cepat besar dan memenuhi permintaan. 
.
.
Dahlah cara tanam pun tak selamat, cara masak pun boleh mengurangkan zat2 tersebut. Kalau makan sayur tu sepatutnya 6hidangan sehari, tapi kita makan 2hidangan je sehari? Mana lagi 4 hidangan? Nak topup tang mana? 
.
.
Kalau dengan makan suplemen, rasa badan lebih bertenaga, maknanya makanan harian kita dah tak cukup zat & mineral untuk buatkan kita rasa bertenaga. Sebab tu kena top uaap dengan suplemen.
.
.
Kalau tak nak makan suplemen tapi
nak kesan sama. Boleh tak? Boleh tapi, untuk dapatkan khasiat sebiji vitamin C Shaklee (contoh), anda perlu makan buah lemon, oren, limau gedang, rose hips, acerola dan oren tu sebanyak 50 biji ye sehari. Bukan alang2.. Dan wajib makan setiap 2 jam sebab vitamin C larut air & senang hilang dari tubuh.
.
.
Ha, jelas kan kenapa supplemen ni penting untuk tubuh kita?? Janganlah nanti kalau sakit baru nak cari supplemen.. Masa tu sel semua dah rosak.. Opps
Baca Selanjutnya

Pernah ayah sampai tak boleh jalan kena seret kaki akibat gout


Risaunya si anak, gout ayah semakin teruk. 

Bercakap tentang gout ni, bukan je orang yang mengalaminya sahaja terasa seksanya malah orang yang disekelilingnya juga turut merasa. Mana taknya kalau orang yang tersayang disahkan menghidap gout. Tak sanggup rasanya tengok keperitan yang dialami. Sampaikan nak jalan pun tak boleh. 



Diatas adalah pengalaman seorang anak yang menceritakan kisah ayah beliau seorang penghidap gout. Ayah Pn. Zarith telah menghidap penyakit gout ni dah berpuluh tahun sejak usia 30-an. Cuba bayangkan keperitan yang dialami seorang ayah selama berpuluh tahun. Pernah satu masa, ayah beliau tidak mampu untuk berjalan hinggakan terpaksa seret kaki dan memapah dinding.

Sedih rasanya bila dikenangkan peristiwa tersebut, kalaulah boleh digantikan tempat ayah beliau. Semakin hari gout tersebut semakin teruk sehinggakan termakan makanan yang ada rencah ikan pun gout akan menyerang. Terpaksa ambil painkiller setiap hari untuk lakukan aktiviti harian.

Apa punca gout ni sebenarnya?? 

Gout adalah sejenis penyakit arthritis ataupun radang sendi. Apabila gout berlaku, ia akan menyebabkan kesakitan yang amat sakit, bisa atau pedih, kekejangan, kehangatan dan bengkak pada satu-satu sendi. 




Kesakitan tersebut boleh berlaku berulang-ulang kali sehingga ianya rawat. Dalam jangka masa panjang, ianya boleh memudaratkan sendi-sendi, tendon-tendon dan tisu-tisu lain. 

Gout berlaku apabila kandunganasid urik didalam badan terlalu tinggi lalu membentuk mendapan atau hablur seperti kristal pada sendi-sendi tertentu. 

Asid urik adalah bahan buangan yang dihasilkan daripada proses penghadaman iaitu pemecahan purine yang terdapat secara semulajadi dalam makanan. Kebiasaanya asid urik ini tidak berbahaya tetapi jika kandungan asid urik tinggi boleh menyebabkan gout, batu karang dan masalah buah pinggang. 

Paras asid urik didalam badan dipengaruhi oleh:-

  • Fungsi buah pinggang yang lemah
  • Kekurangan pottasium
  • Reaksi pada ubat-ubatan dan vitamin
  • Berdiet untuk menurunkan berat badan. 
Ada pelbagai cara untuk merawat gout dan salah satunya ialah dengan Vivix. Bagaimana Vivix boleh membantu dalam masalah gout? 

Baca Selanjutnya