Wednesday, 18 September 2013

Jenis-jenis demam yang membawa mautKetahui jenis-jenis demam yang boleh membawa maut

Demam boleh disebabkan oleh banyak faktor termasuklah flu atau infeksi. Tetapi ada beberapa jenis demam yang mampu membawa maut jika tidak ditangani dengan baik. Dahulu sebelum paracetamol ditemui, ramai maut kerana demam. Sekarang ini kematian kerana demam, jarang terjadi tetapi itu bukan beerti ia tidak mungkin berlaku.

1. DEMAM VIRUS

 -Demam yang terjadi kerana jangkitan virus. Jenis demam ini biasanya terjadi selama sembilan hari. Jenis demam ini juga disertai dengan jangkitan pada tenggorok.

2. DEMAM DENGGI BERDARAH

 - Jenis demam ini mampu membawa maut. Ia berlaku kerana gigitan nyamuk yang disertai dengan rasa sakit sendi pada tubuh. Penderitanya akan mengalami demam yang sangat tinggi dan menggigil. Dalam keadaan parah, demam berdarah dapat menyebabkan pendarahan dalaman. 

3. MALARIA

- Malaria dalah jenis demam yang disebabkan gigitan nyamuk. Demam tinggi dengan menggigil merupakan gejala khas dai malaria. Hal ini dapat mengancam jiwa hingga menjadi ganas atau mempengaruhi otak.

4. CHICKEN GUINEA


- Demam ini sebenarnya tidak ada hubungannya dengan ayam. Ia juga merupakan infeksi virus yang dibawa oleh nyamuk. Demam ini kurang membawa maut jika dibandingkan dengan malaria dan demam denggi berdarah tetapi memiliki gejala yang hampir sama.

5. TIFOID


- Tifoid adalah demam yang terjadi kerana jangkitan perut. Jika anda makan makanan atau air yang telah dijangkiti oleh bakteria tifoid anda akan mengalami demam tinggi yang disertai dengan sakit kepala dan cirit-birit parah.

6. MENINGITIS


- Meningitis adalah jenis radang otak yang mempengaruhi jaringan lunak dari sistem otak dan saraf. Demam ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan sering disertai dengan kejang dan sakit kepala.

7. HIV


- Salah satu tanda awal dari jangkitan HIV adalah demam ringan tetapi terus-menerus. Keadaan ini boleh diatasi dengan mengambil ubat walaupun ia akan kembali semula. Jika anda mengalami demam ringan selama lebih seminggu, anda perlu membuat pemeriksaan HIV. Pemeriksaan ini perlu jika anda pernah terlibat dalam pengambilan narkotik dan seks bebas.

8. JANGKITAN SALURAN KENCING


- Kadang - kadang, jangkitan saluran kencing akan menyebabkan anda mengalami demam. Ia bukan demam tinggi tetapi akan disertai dengan sakit di bahagian bawah perut dan rasa panas ketika membuang air kecil.

Kalau dulu kita selalu menggunakan paracetamol untuk mengurangkan demam tersebut. Apakata tinggalkan Paracetamol sekarang kerana ianya mempunyai kesan sampingan dan bertukar kepada Nutriferon Shaklee.

Jom dapatkan Nutriferon untuk meningkatkan imun badan

Jom semak apa fungsi Nutriferon ni??

8 Fungsi utama Nutriferon adalah:-

 • Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3hari
 • Melawan kanser dan tumor
 • Melindungi dari Influenza
 • Meningkatkan tekanan dan kelesuan
 • Melambatkan penuaan
 • Mengurangkan infeksi oleh pesakit-pesakit hepatitis B dan C
 • Mempertingkatkan Menopous
 • Mempertingkatkan PMS

Siapa yang memerlukan Nutriferon??

 1. Mereka yang sering sakit, selsema dan demam
 2. Ibu yang menyusukan anaknya yang mana anaknya demam atau sakit yang berpanjangan
 3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi
 4. Mereka yang sering melancong dan kerap ke luar negara
 5. Mereka yang sering stress
 6. Mereka yang terdedah kepada bahaya penyakit
 7. Mereka yang tak suka makan banyak Vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari
 8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema
Nak dapatkan Nutriferon??Hubungi saya ditalian 013-2109044 (sms/whatsapp/wechat/telegram)
atau emailkan ke nurhijratulhajar@yahoo.com
Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

0 comments:

Post a comment