Wednesday, 20 July 2016

Sakit perut berpanjangan petanda appendix

Kesakitan membulat di kawasan abdomen

Sakit perut adalah satu perkara yang biasa kepada manusia. Sakit perut akan berlaku apabila kita memakan makanan yang terlalu pedas dan tanda kepada ingin membuang air besar. Tetapi ianya akan menjadi luarbiasa apabila sakit perut itu berterusan sehingga berminggu-minggu.

Sakit perut akibat gastrik juga adalah salah satu punca tetapi sakit perut akibat appendix adalah lebih teruk. Sesiapa yang pernah mengalaminya pasti merupakan satu mimpi ngeri dalam hidup mereka. Kenali apa itu Appendix dan bagaiman untuk mengatasinya.

Apa itu Appendix?


Apendisitis bermaksud keradangan lampiran. Ia dikatakan bahawa apendiks bermula apabila pembukaan dari lampiran ke dalam cecum tersumbat. tersumbat boleh disebabkan oleh pengumpulan lendir tebal dalam lampiran atau najis yang memasuki lampiran daripada cecum. Mukus atau mengeras najis, menjadi seperti batu, dan blok pembukaan. Batu ini dipanggil fecalith (secara literal, batu najis). Pada masa yang lain, ia mungkin bahawa tisu limfa di membengkak lampiran dan blok pembukaan. Selepas tersumbat berlaku, bakteria yang biasanya dijumpai dalam lampiran mula membiak menyerang (menjangkiti) dinding lampiran. Badan bertindak balas kepada pencerobohan oleh melancarkan serangan ke atas bakteria, serangan yang dikenali sebagai keradangan. Jika gejala apendiks tidak diiktiraf dan berlarutan, lampiran boleh pecah, diikuti dengan penyebaran bakteria luar lampiran. Punca pecah seperti itu adalah tidak jelas, tetapi ia mungkin berkaitan dengan perubahan yang berlaku dalam tisu limfa yang melapisi dinding lampiran, sebagai contoh, radang yang menyebabkan bengkak dan membina tekanan dalam lampiran yang menyebabkan ia pecah.

Selepas pecah, jangkitan boleh merebak ke seluruh bahagian perut; Walau bagaimanapun, ia biasanya terhad kepada kawasan yang kecil sekitar lampiran (membentuk bernanah peri-appendiceal).

Kadang-kadang, badan berjaya membendung ( "penyembuhan") apendiks tanpa rawatan pembedahan jika jangkitan dan keradangan yang disertakan menyebabkan apendiks pecah. The keradangan, kesakitan dan gejala-gejala boleh hilang apabila antibiotik digunakan. Hal ini terutama berlaku dalam pesakit tua dan apabila antibiotik digunakan. Pesakit kemudian boleh datang ke doktor lama selepas episod apendiks dengan sekali gus atau besar-besaran yang di kanan bawah abdomen yang disebabkan oleh parut yang berlaku semasa penyembuhan. sekaligus ini mungkin menaikkan disyaki kanser. Teruskan membaca

Apakah tanda-tanda apendiks?

 Pembaca Komen 43 Kongsi Cerita Anda
Gejala utama apendiks adalah sakit perut. Kesakitan adalah di meresap pertama dan kurang setempat, iaitu, tidak terhad kepada satu tempat. (Sakit yang Tidak Diselenggarakan setempat adalah khas apabila masalah terhad kepada usus kecil atau usus, termasuk lampiran.) Sakit ini begitu sukar untuk menentukan bahawa apabila diminta untuk menunjukkan kawasan sakit, kebanyakan orang menunjukkan lokasi kesakitan dengan gerakan membulat tangan mereka di sekitar bahagian tengah abdomen mereka. Dengan masa, kesakitan mungkin menyetempatkan untuk kuadran yang lebih rendah yang betul dan pesakit mungkin menunjukkan lokasi sebenar kesakitan. A kedua, biasa, gejala awal apendiks adalah hilang selera makan yang boleh maju ke loya dan juga muntah. Loya dan muntah juga boleh berlaku kemudian kerana halangan usus.

Dengan meningkatnya keradangan appendiceal, ia boleh melanjutkan melalui lampiran kepada pakaian luarnya dan kemudian kepada lapisan perut, membran nipis yang dikenali sebagai peritoneum. Setelah peritoneum menjadi radang, perubahan kesakitan dan kemudian boleh setempat jelas kepada satu kawasan kecil. Secara umumnya, kawasan ini merupakan antara bahagian depan tulang paha kanan dan butang perut. Titik tepat dinamakan sempena Dr. Charles Mcburney - titik Mcburney ini. Jika pecah lampiran dan jangkitan merebak ke seluruh perut, sakit menjadi meresap lagi kerana seluruh lapisan abdomen menjadi meradang. Teruskan membaca


Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

1 comment:

 1. ��������
  *ADAKAH ANDA SENDIRI YANG SAKIT, ATAU KENALAN SERTA KELUARGA YANG TDK SIHAT???*
  ��Telah berubat kemana2 shj samada *perubatan moden* (doktor) atau *perubatan tradisional* (dukun, bomoh).. tdk jga sembuh2 jgn berputus asa..
  ��Dtglh berjumpa saya berikhtiar, insyaallah...
  ��
  *ASALKAN* penyakit2 kronik anda itu tiada kaitan dgn perlukan *pembedahan* Doktor atau *jangkitan kuman* dlm darah.
  �� *SELAGI MASIH HIDUP* jangan pernah putus asa...Marilah sama2 kita berikhtiarkan,

  �� *Bayaran:* Ikutlah seikhlasnya

  ����Hubungi: *TABIB ISMAIL*
  *013- 6557445/018- 2842548*

  ReplyDelete