Friday, 15 November 2013

PANDUAN MEMBELI BARANG BAYI BAGI BAKAL2 IBU..


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua..harini saya tersenyum lebar sebab harimau dah mengaum..huhu..nak tahu ape maksud harimau mengaum saya?baca kt sini huhu, tapi malam ni bukan nk cter pasal harimau mengaum tapi saya nak kongsi panduan untuk membeli barangan bayi bagi bakal2 ibu diluar sana..

Bila kita disahkan hamil, memang akan rasa sesuatu perasaan yang tidak dapat digambarkan..gembira tak terkata..Kadang2 belum apa2 lagi, kita dah plan macam2..huhu, biasalah tu..perempuan kan??Mesti dalam hati kita terdetik, kalau anak pempuan nak beli baju macam ni lah, macam tulah..tapi kalau anak lelaki lak mesti fikir nak belikan dia mainan nilah, mainan tulah..macam-macam lagi kan???dan yang paling best, part beli barang baby..kadang2 terlampau banyak kita beli sampai membazir sebab bayi ni cepat membesar..beli banyak2 nanti kejap je pakai..dah kena simpan dalam stor..Ni ada panduan list barang yang perlu dibeli untuk bakal2 ibu ye..jangan terlalu membazir..beli apa yang perlu je..

Untuk membeli Pakaian bayi (perempuan atau lelaki)
  1. Baju Lengan Pendek (5)
  2. Baju Lengan Panjang (5)
  3. Seluar Pendek (5)
  4. Seluar Panjang (5)
  5. Rompers (3)
kalau nak beli lebih, belilah size 3-6M atau 6-12M sebab baby cepat besar..lebih-lebih lagi kalau yang menyusu badan..Macam pengalaman saya, anak saya dalam pantang naik 2kg dalam masa sebulan..huhu, lahir 3.13kg masa timbang sebulan berat 5.1kg..Bayangkan..Ok, kte sambung ye..salah topik lak..Hehehe
  1. Sarung tangan (5)
  2. Sarung Kaki (7)
  3. Bib baby (3)
  4. Sapu tangan (3)
  5. Topi (3)
  6. Tungku Bayi (1) - untuk melegakan kembung perut bayi.
  7. Barut Bayi (10) - beli yg bersaiz besar supaya boleh tutup dada baby sekali bagi mengelakkan dada baby masuk angin. Bukan hanya menutup perut semata2. Kalau musim panas boleh pakaikan barut sahaja di siang hari.

DIAPERING
  1. Lampin Pakai Buang (2pack) / cloth diaper (10)
  2. Diaper Wipes (tisu basah) - 2pack
  3. Safety pin
  4. Changing Mat (tikar getah)
  5. Nappy Liner (1)
  6. Berus pakaian
  7. Detergent khas untuk mencuci pakaian bayi
  8. Simple Dimple Papa Bag

NURSERING
  1. Bedung bayi / Selimut bayi (4)
  2. Set Tilam dan Bantal
  3. Katil
  4. Mainan Untuk Gantung Pada Katil
  5. Kelambu
  6. Bakul Baju kotor
  7. Bakul Untuk Simpan Pakaian Bayi

PENJAGAAN DIRI (BABY CARE & CARE GROOMING)
  1. Bedak bayi
  2. Losyen bayi
  3. Baby Oil
  4. Putik kapas (cotton bud) - cari yg khas untuk baby yg hujungnya kecil
  5. Sikat
  6. Pengepit Kuku (Nail Clipper)
  7. Nasal Aspirator (Baby nose clear)
  8. Termometer
  9. Vicks - cari yg warna pink (khas untuk kanak2)
  10. Minyak telon & minyak yu yee
  11. Syringe
  12. Cotton ball
  13. Krim lampin - ikut mana yang bayi sesuai
  14. Bakul kecil untuk simpan baby care & grooming

PERALATAN MANDI
  1. Tuala (2)
  2. Tab Mandi
  3. Syampoo
  4. Shower Gel - beli yg top to toe wash gel..senang 2 in 1..syampoo & gel mandi sekali..
  5. Span
  6. Gayung kecil
  7. Minyak Rambut
  8. Bakul Barang Mandian

FEEDING
  1. Botol size S (2) 
  2. Puting Botol susu (2)
  3. Botol Sterilizer
  4. Berus pembersih botol
  5. Penyepit botol
  6. Sterilising tablet
  7. Nipple Cream
  8. Nursing pad disposal (1 kotak)
  9. Breast pump
  10. Nursing pillow
  11. Nursing Bra (5)
  12. Termos

TRAVELLING
  1. Beg bayi
  2. Baby warmer for bottle (tak perlu jika breastfeed)
  3. Milk casing tingkat2 (tak perlu jika breastfeed)
  4. Infant carrier

EXTRA
  1. Penyangkut baju berklip
  2. Permainan bermuzik
  3. Bumbo seat
  4. Baby gym
  5. Stroller
  6. Penyangkut kecil ( untuk sarungtangan dan kaki)
  7. Car seat - bagi ibu2 yang bekerjaya
  8. Album
  9. Beg bayi
  10. Baby sling
  11. Nursing Cover
  12. Nursing clothes / wear




Semoga ianya bermanfaat kepada semua bakal2 ibu diluar sana ye..beli mana yang perlu dulu k..jangan sampai membazir..k, out dulu ye..hehehe



kalau ada nak order apa2, boleh SMS/WHATSAPP 0132109044 untuk respond yg lebih cepat atau email ke nurhijratulhajar@yahoo.com

daaaa.....



Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

0 comments:

Post a comment