Friday, 12 August 2016

Waspada jika anda Darah Jenis A!! Anda mungkin penghidap Kanser perut.


16 Faktor anda menghidap Kanser Perut

Apa itu Kanser Perut?


Terdapat pelbagai jenis kanser yang wujud pada hari ini dan kanser boleh membawa maut. Kanser bermula apabila sel-sel di dalam badan mula berkembang di luar kawalan. Sel-sel tersebut hampir keseluruhannya boleh menjadi kanser dan boleh merebak ke kawasan-kawasan organ yang lain.

Kanser perut juga dikenali sebagai Kanser Gastrik adalah sejenis kanser yang bermula didalam perut. Bagi memahami lebih lanjut lagi tentang kanser perut, fahami dulu mengenai struktur normal dan fungsi perut.Fungsi perut

Selepas makanan dikunyah dan ditelan, makanan tersebut akan memasuki esofagus, tiub yang membawa makanan melalui leher, dada dan ke perut. Perut adalah organ kantung seperti beg yang menyimpan makanan dan mula mencerna dengan merembeskan jus gastrik. Makanan dan jus gastrik akan bercampur dan kemudian dikosongkan ke dalam bahagian pertama usus kecil yang dikenali sebagai deodenum.

Sesetengah orang menggunakan perkataan perut untuk merujuk kepada bahagian badan di antara dada dan bahagian pelvis. Istilah perubatan bagi kawasan ini adalah abdomen. Contohnya pesakit yang mengadu sakit di bahagian ini akan menyatakan bahawa mereka mengalami "sakit perut" tetapi sebenarnya kesakitan ini mungkin datang dari appendix, usus kecil, kolon (usus besar) atau organ-organ lain di kawasan itu. Doktor akan memanggil gejala ini sebagai sakit perut kerana perut adalah hanya satu daripada banyak organ-organ didalam abdomen.

Kanser perut tidak boleh disamakan dengan kanser lain yang boleh berlaku di bahagian abdomen, seperti kanser kolon (usus besar), hati, pankreas, atau usus kecil kerana kanser ini mungkin mempunyai gejala yang berbeza, pandangan yang berbeza dan rawatan yang berbeza.

Bahagian perutPerut mempunyai 5 bahagian iaitu:-

 • Cardia - Bahagian pertama (paling dekat dengan esofagus)
 • Fundus - Bahagian atas perut, sebelah cardia.
 • Body (corpus) - Bahagian utama perut, antara bahagian atas dan bawah
 • Antrum - Bahagian bawah (berhampiran usus) dimana makanan yang dicampur dengan jus gastrik.
 • Pilorus - Bahagian terakhir perut, yang bertindak sebagai injap untuk mengawal mengosongkan kandungan perut ke dalam usus kecil.
3 bahagian pertama perut (cardia, fundus, badan) atau boleh dikenali sebagai 'perut proksimal'. Sesetengah sel di bahagian -bahagian perut membuat asid dan pepsin (enzim penghadaman), bahagian-bahagian jus gastrik yang membantu mencernakan makanan. Ia juga membuat protein yang dipanggil faktor intrinsik yang diperlukan oleh badan untuk menyerap vitamin B12.

2 bahagian terakhir (antrum dan pilorus) pula dipanggil 'perut distal', iaitu perut yang mempunyai dua keluk yang membentuk sempadan dalaman dan luaran. Ia dipanggil kelengkungan yang lebih kecil dan kelengkungan yang lebih besar. Organ-organ lain disebelah perut termasuk kolon, hati, limpa, usus kecil dan pankreas.

Bagi bahagian dinding perut pula, ia mempunyai 5 lapisan iaitu:- 1. Lapisan dalam adalah mukosa - Ini adalah dimana asid perut dan enzim pencernaan dihasilkan. Kebanyakan kanser perut bermula dari lapisan ini.
 2. lapisan sokongan dipanggil submucosa.
 3. Lapisan luar pula dipanggil Popria Muscularis - lapisan tebal otot yang bergerak dan bercampur dengan kandungan perut.
 4. 2 lapisan luar perut - Subserosa dan serosa paling luar iaitu bahagian yang membalut perut
Lapisan adalah penting dalam menentukan peringkat (tahap) kanser dan membantu untuk menentukan prognosis seseorang (berlainan). Kanser yang tumbuh dari mukrosa ke dalam lapisan, peringkat yang lebih tinggi dan prognosis akan memberikan jawapan yang tidak baik.

Perkembangan kanser perut

Kanser perut cenderung untuk berlaku secara perlahan-lahan selama beberapa tahun. Sebelum kanser berkembang, perubahan pra-kanser sering berlaku di dalam lapisan dalam (mukosa) perut. Perubahan awal jarang menyebabkan gejala dan oleh itu kanser tidak dapat dikesan.

Kanser yang bermula dibahagian perut adalah berbeza mengikut bahagian perut dan lokasi kanser juga boleh menjejaskan pilihan rawatan. Sebagai contoh, kanser yang bermula di persimpangan GE dipentaskan dan dirawat sama seperti kanser esofagus. Manakala kanser yang bermula di Cardia perut tetapi kemudian tumbuh di persimpangan GE itu juga dirawat seperti kanser esofagus.

Kanser perut boleh merebak (metastasis) dalam cara yang berbeza. Ia boleh berkembang melalui dinding perut dan menyerang organ-organ yang berhampiran. Ia juga boleh merebak ke saluran limfa dan nodus limfa yang berhampiran. Nodus limfa adalah struktur kacang bersaiz yang membantu melawan jangkitan.

Perut mempunyai rangkaiana yang kaya dengan saluran limfa dan nodus. Kanser perut boleh menjadi lebih teruk, kerana ia boleh bergerak melalui saluran darah dan merebak ke organ-organ seperti hati, paru-paru dan tulang. Jika kanser telah merebak ke nodus limfa atau organ-organ lain, 


Jenis-jenis kanser perut

Terdapat 5 jenis kanser perut termasuk:


 • Adenokarsinoma
Kira-kira 90% kepada 95% daripada kanser perut adalah adenokarsinoma. Apabila kanser perut terma atau kanser perut digunakan, ia hampir selalu merujuk kepada adenokarsinoma dimana kanser ini terhasil dari sel-sel yang membentuk lapisan paling dalam perut (dikenali sebagai mukosa).


 • Lymphoma
Ini adalah kanser tisu sistem imun yang kadang-kadang ditemui di dinding perut. Kira-kira 4% daripada kanser perut adalah limfoma. rawatan yang berlainan bergantung kepada jenis limfoma. 


 • Gastrointestinal tumor stromal (GIST)
Ini adalah tumor yang jarang berlaku yang bermula dalam bentuk yang sangat awal sel-sel di dinding perut dipanggil sel-sel celahan Cajal. Sesetengah tumor ini adalah bukan kanser (benign); yang lain adalah kanser. Walaupun gists boleh ditemui di dalam saluran penghadaman, sebahagian besar terdapat dalam perut. 


 • Tumor carcinoid
Ini adalah tumor yang bermula dalam sel-sel hormon perut. Kebanyakan tumor ini tidak merebak ke organ-organ lain. Kira-kira 3% daripada kanser perut adalah tumor carcinoid,


kanser lain


Lain-lain jenis kanser, seperti karsinoma skuamus sel, karsinoma sel kecil, dan leiomyosarcoma, juga boleh bermula di perut, tetapi kanser ini amat jarang berlaku.


Apakah faktor-faktor risiko untuk kanser perut?

Faktor risiko adalah apa-apa yang memberi kesan dan peluang kepada kita untuk mendapat penyakit seperti kanser. Kanser yang berbeza mempunyai faktor-faktor risiko yang berbeza. Beberapa faktor risiko, seperti merokok, boleh diubah. Lain-lain, seperti umur atau keluarga sejarah seseorang, tidak boleh diubah.

Tetapi faktor-faktor risiko tidak memberitahu kita segala-galanya. Mempunyai faktor risiko, atau beberapa faktor risiko, tidak bermakna bahawa anda akan mendapat penyakit ini. Dan ramai orang yang mendapat penyakit ini mungkin mempunyai sedikit atau tidak ada faktor-faktor risiko yang diketahui.

Ahli-ahli sains telah menemui beberapa faktor risiko yang membuat seseorang lebih cenderung untuk mendapat kanser perut. Sebahagian daripada ini boleh dikawal, tetapi yang lain tidak boleh.


 • Jantina - Kanser perut adalah lebih biasa di kalangan lelaki berbanding wanita.
 • Umur - Terdapat peningkatan yang mendadak dalam kadar kanser perut dalam orang yang berusia lebih 50. Kebanyakan orang disahkan menghidap kanser perut atas adalah antara lewat 60-an dan 80-an.
 • Etnik - Di Amerika Syarikat, kanser perut adalah lebih biasa di Amerika Hispanik, Afrika, Amerika, dan Kepulauan Asia / Pasifik daripada di kulit putih bukan Hispanic.
 • Geografi - Di seluruh dunia, kanser perut adalah lebih biasa di Jepun, China, Selatan dan Eropah Timur, dan Selatan dan Amerika Tengah. Penyakit ini jarang berlaku di Utara dan Barat Afrika, Asia Tengah, dan Amerika Utara.
 • Jangkitan pylori Helicobacter - Jangkitan Helicobacter pylori (H pylori) bakteria seolah-olah menjadi punca utama kanser perut, terutama kanser dalam (distal) bahagian bawah perut. jangkitan jangka panjang perut dengan kuman ini boleh membawa kepada keradangan (dipanggil gastritis atropik kronik) dan perubahan pra-kanser pada lapisan dalam perut. Pesakit kanser perut mempunyai kadar yang lebih tinggi jangkitan pylori H daripada orang tanpa kanser ini. jangkitan pylori H juga dikaitkan dengan beberapa jenis limfoma perut. Walaupun begitu, kebanyakan orang yang membawa kuman ini di dalam perut mereka tidak pernah menghidap kanser.
 • Perut limfoma - Orang yang mempunyai beberapa jenis limfoma perut dikenali sebagai mukosa bersekutu tisu limfoid (MALT) limfoma mempunyai risiko yang meningkat untuk mendapatkan adenokarsinoma perut. Ini mungkin kerana MALT limfoma perut adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria H pylori.
 • Diet - Peningkatan risiko kanser perut dilihat pada orang dengan diet yang mempunyai jumlah yang besar makanan salai, ikan masin dan daging, dan sayur-sayuran jeruk. Nitrat dan nitrit adalah bahan yang biasa didapati di dalam daging. Ia boleh ditukar oleh bakteria tertentu, seperti H pylori, kepada sebatian yang telah terbukti menyebabkan kanser perut pada haiwan makmal. Sebaliknya, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar muncul untuk mengurangkan risiko kanser perut.
 • Penggunaan tembakau - Merokok meningkatkan risiko kanser perut, terutama bagi kanser bahagian atas perut terdekat esofagus. Kadar kanser perut adalah kira-kira dua kali ganda di kalangan perokok.
 • Berat badan yang berlebihan - Berat badan yang berlebihan adalah satu kemungkinan penyebab kanser cardia (bahagian atas perut yang terdekat esofagus), tetapi kekuatan pautan ini masih belum jelas.
 • Sejarah Pembedahan perut - Kanser perut adalah lebih cenderung untuk berlaku pada orang yang mempunyai sebahagian daripada perut mereka dikeluarkan untuk merawat penyakit bukan kanser seperti ulser. Ini kerana perut menjadikan kurang asid, yang membolehkan lebih banyak bakteria nitrit terhasil. Reflux (backup) hempedu daripada usus kecil ke dalam perut selepas pembedahan juga mungkin meningkatkan risiko. Kanser ini biasanya berlaku bertahun-tahun selepas pembedahan.
 • Anemia pernisius - Sel-sel tertentu di dalam lapisan perut biasanya menghasilkan bahan yang dipanggil faktor intrinsik (IF) yang perlu kita menyerap vitamin B12 daripada makanan. Orang yang kekurangan vitamin B12, yang menjejaskan keupayaan badan untuk membuat sel-sel darah merah baru dan boleh menyebabkan masalah lain juga. Keadaan ini dipanggil anemia. Bersama-sama dengan anemia (terlalu sedikit sel-sel darah merah), orang-orang dengan penyakit ini mempunyai peningkatan risiko kanser perut.
 • Penyakit Menetrier (gastropathy hypertrophic) - Dalam keadaan ini, pertumbuhan melebihi lapisan perut menyebabkan lipatan besar dalam lapisan dan membawa kepada tahap rendah asid perut. Oleh kerana penyakit ini amat jarang berlaku, ia tidak diketahui dengan tepat berapa banyak ini meningkatkan risiko kanser perut.
 • Jenis darah A - Kumpulan jenis darah merujuk kepada bahan-bahan tertentu yang biasanya hadir pada permukaan sel-sel darah merah dan beberapa lain-lain jenis sel. Kumpulan-kumpulan ini adalah penting dalam padanan darah untuk pemindahan. Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, orang dengan golongan darah A mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser perut.
 • Sindrom kanser diwarisi - Beberapa keadaan yang diwarisi boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser perut.
 • Sejarah keluarga yang menghidap kanser perut - Orang yang mempunyai saudara-mara ijazah pertama (ibu bapa, adik-beradik atau anak-anak) yang mempunyai kanser perut adalah lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini.
 • Sesetengah polip perut - Polip adalah ketumbuhan bukan kanser pada lapisan perut. Kebanyakan jenis polip (seperti polip hyperplastic atau polip radang) seolah-olah tidak meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser perut, tetapi polip adenomatous - juga dipanggil adenomas - kadang-kadang boleh berkembang menjadi kanser

Bagaimana kanser perut dikesan?

Saringan adalah ujian untuk penyakit, seperti kanser, ianya berlaku tanpa gejala. Di negara-negara seperti Jepun, di mana kanser perut adalah perkara biasa, pemeriksaan jelata telah membantu mencari banyak kes pada awal, peringkat boleh diubati. Ini mungkin telah mengurangkan bilangan orang yang mati kerana penyakit ini, tetapi ini tidak terbukti.

Kajian di Amerika Syarikat tidak mendapati bahawa pemeriksaan rutin dalam orang yang berisiko purata untuk kanser perut adalah berguna, kerana penyakit ini tidak begitu biasa. Sebaliknya, orang yang mempunyai faktor-faktor risiko kanser perut tertentu boleh mendapat manfaat daripada pemeriksaan. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai risiko kanser perut atau tentang manfaat pemeriksaan, segera berjumpa dengan doktor.

Antara ujian yang boleh digunakan untuk pemeriksaan, seperti endoskopi. Oleh sebab pemeriksaan rutin untuk kanser perut tidak dilakukan di Amerika Syarikat, kebanyakan orang dengan penyakit ini tidak didiagnosis sehingga mereka mempunyai tanda-tanda tertentu dan gejala-gejala yang menunjukkan keperluan untuk berubat


Bagaimanakah kanser perut dirawat?

Setelah kanser didiagnosis dan dipentaskan, ada banyak yang perlu difikirkan sebelum anda dan doktor anda memilih pelan rawatan. Anda mungkin merasakan bahawa anda perlu membuat keputusan dengan cepat, tetapi ia adalah penting untuk memberi diri anda masa untuk menyerap maklumat yang anda baru sahaja belajar.

Rawatan utama untuk kanser perut adalah:


 1. Pembedahan
 2. Kemoterapi
 3. Terapi sasaran
 4. Terapi sinaran

Selalunya pendekatan terbaik menggunakan 2 atau lebih daripada kaedah rawatan.


Apa yang baru dalam penyelidikan dan rawatan kanser perut?

Penyelidikan sentiasa dilakukan dalam bidang kanser perut. Selain mencari punca-punca dan cara-cara untuk mencegah kanser perut, saintis terus mencari rawatan yang lebih baik.


Faktor-faktor risiko

 • Chemoprevention mencegah kanser perut
Chemoprevention ialah penggunaan bahan kimia semula jadi atau buatan manusia untuk mengurangkan risiko mendapat kanser. Beberapa jenis bahan kimia mungkin berguna dalam membantu mencegah kanser perut.


 • Antioksidan memusnahkan radikal bebas
Banyak karsinogenik (penyebab kanser) faktor menyebabkan sel-sel untuk membentuk sejenis kimia yang dikenali sebagai radikal bebas. Radikal bebas boleh merosakkan bahagian-bahagian penting daripada sel seperti gen. Bergantung kepada berapa teruk kerosakan itu, sel-sel mati atau mereka boleh menjadi kanser.

Antioksidan adalah kumpulan nutrien dan bahan kimia lain yang boleh memusnahkan radikal bebas atau menghalang mereka dari membentuk. Nutrien ini termasuk vitamin C, beta-karotena, vitamin E, dan selenium mineral. Kajian yang telah melihat menggunakan makanan tambahan untuk mengurangkan risiko kanser perut mendapat hasil yang pelbagai setakat ini. Terdapat beberapa bukti bahawa kombinasi suplemen antioksidan boleh mengurangkan risiko kanser perut.


 • Antibiotik mencegah kanser perut
Kajian sedang dilakukan untuk melihat sama ada rawatan antibiotik orang yang kronik dijangkiti H pylori akan membantu mencegah kanser perut. Beberapa kajian mendapati bahawa merawat jangkitan ini boleh mencegah keabnormalan perut pra-kanser, tetapi lebih banyak kajian diperlukan.

Walaupun tidak benar-benar chemoprevention, antibiotik boleh membantu mencegah kanser perut daripada berulang dalam beberapa kes. Para penyelidik telah menunjukkan bahawa antibiotik boleh mengurangkan risiko kanser untuk kanser perut peringkat awal. Malangnya, di Amerika Syarikat kanser perut adalah lebih sering dijumpai pada peringkat kronik, jadi ia tidak jelas bagaimana ianya berguna untuk peringkat yang kronik.

 • Pengambilan anti-radang bukan steroid mempunyai risiko yang rendah
Beberapa kajian telah mendapati bahawa orang-orang yang mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti aspirin atau ibuprofen mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah daripada kanser perut. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk lebih menentukan kemungkinan adanya kaitan ini. Dalam pada itu, doktor biasanya tidak mengesyorkan mengambil ubat-ubatan ini hanya untuk cuba untuk mengurangkan risiko kanser, kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius pada sesetengah orang.


Apa kaitan produk Shaklee dengan kanser perut? 

Bagi membantu pesakit yang menghidap kanser perut ini, Vivix ternyata berkesan kerana Vivix bertindak melalui 4 peringkat sel. 


Vivix bertindak melalui Cell Defense, Cell Energy,  Cell Repair dan Cell Performance. Berdasarkan kajian dan penyelidikan yang MD kongsikan diatas tadi, antioksidan terbukti membantu memusnahkan radikal bebas kerana kandungan anggur muscadine yang terdapat didalam Vivix mengandungi kandungan Resveratrol yang tinggi. Berikut adalah antara testimoni pengguna Vivix yang menghidap kanser perut ataupun usus.

2 kali tunda kimo untuk kanser kolon sejak ambil Vivix, alfalfa dan Vit CIbu penghidap kanser usus berakhir. 


Ibu mertua yang menghidap kanser usus tahap 4 sembuh. 


Antara testimoni-testimoni penghidap kanser yang lain. 


Kanser perut merupakan kanser ke 7 yang boleh membawa kepada maut. Jaga dan hargailah perut anda bermula sekarang. Dapatkan Vivix segera untuk kesihatan yang lebih terjamin. Mencegah lebih baik dari merawat. 

Anda boleh menghubungi saya melalui wasap 013-2109044 (pn. Hajar)  atau boleh 'Cash On Delivery' jika anda berdekatan dengan kawasan rumah saya. 

**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration.  These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease. **
Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

0 comments:

Post a comment