Friday, 27 June 2014

Lingkaran gelap bawah mata yang kronik menyebabkan tiada keyakinan diri

Stress Mata Disamakan Seperti Panda

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera.

Mata memainkan peranan penting bagi menjadikan seseorang kelihatan cantik dan menarik. Namun, ianya menjadi kerisauan buat setiap wanita kerana ia menganggu penampilan dan membuatkan wajah kelihatan lebih tua daripada usia. Orang kata Dari mata tuun me hati ye dak?? Orang yang bercakap dengan kita pun akan pandang mata kan?? Jadi, rasa malu tu mesti wujud. Apa punca lingkaran gelap bawah mata in boleh terjadi?? Bagaimana cara untuk hilangkan gelap bawah mata.
1. Keletihan
Kurang tidur atau keletihan yg berlebihan akan membuatkan mata bekerja lebih keras sehingga pembuluh-pembuluh darah disekitar mata lebih aktif dan kelihatan seperti bayang-bayang hitam dibawah kulit mata.

2. Usia
Faktor usia juga memainkan peranan kerana kulit disekitar mata sangat tipis dan halus. Seiring dengan pertambahan usia, kulit disekitar mata lebih tipis sehingga membuatkan pembuluh darah semakin kelihatan sekaligus menyebabkan lingkaran hitam jelas terbentuk

3. Keturunan
Kadar ketipisan kulit disekitar mata adalah berbeza setiap orang. Semakin tipis kulit tersebut, semakin jelas bayang2 hitam dibawah mata.

4. Kekurangan Nutrisi
Lingkaran gelap bawah mata juga boleh disebabkan oleh kekurangan nutrisi. Cuba ambil makanan yang kaya dengan Vitamin A, C, K dan E untuk membantu mengurangkan lingkaran gelap tersebut kelihatan lebih jelas. Selain itu, banyakkan makan buah-buahan beraneka warna kerana ia mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yg baik utk menjaga kesihatan tubuh.

5. Cahaya matahari
Terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama boleh menyebabkan pigmentasi pada kulit dan menimbulkan lingkaran gelap bawah mata. Ini kerana, kita mempunyai 2 lapisan kulit iaitu dermis dan epidermis. Apabila melanin terlalu banyak dihasilkan di epidermis, ia akan menyebabkan kulit kelihatan coklat dan apabila sampai ke dermis, ianya akan menjadi biru atau biru kegelapan.

6. Perubahan hormon
Pada wanita, kulit boleh mengalami perubahan yang signifikan kerana kehamilan dan menstruasi. Salah satunya ialah penggelapan sekitar bawah mata.

7. Alergi
Setiap keadaan yg membuatkan mata terasa gatal boleh menyebabkan lingkaran gelap bawah mata akibat gosokan tangan. Selain itu, lingkaran gelap bawah mata juga boleh menandakan yg anda menderita alergi akibat makanan atau keadaan tertentu.

Kebanyakan wanita yang akan mengalami lingkaran gelap bawah mata ini adalah wanita yang terlalu kerap bekerja hingga lewat malam, wanita yang melahirkan anak. Oleh itu, cuba elakkan perkara2 yang boleh menyebabkan lingkaran bawah mata ini terjadi. Nak tahu cara menghilangkan gelap bawah mata ni??


Bagaimana Shaklee dapat membantu??


Kekurangan nutrisi juga adalah salah satu punca lingkaran gelap bawah mata. Pakar menyarankan supaya mengambil Vitamin E, dan Vitamin C. Selain itu, anda juga boleh menggunakan Eye Treatment kerana penggunaan yang konsisten memberikan kesan positif seperti berikut:-


 • Terbukti secara klinikal
 • 233% pengurangan kedutan dalam tempoh dua minggu
 • 120% peningkatan keanjaln dan ketegangan kulit dalam tempoh dua minggu.
 • 209% pengurangan garis-garis halus yang ketara dalam tempoh lapan minggu.
 • 32% peningkatan lembapan kulit yang berpanjangan dalam tempoh lapan minggu
 • Tona kulit yang nyata lebih sekata dalam tempoh 12 minggu.
 • Botani anti penuaan dan Vitamin C membekalkan manfaat yang ketara untuk kulit 
 • lembut di sekitar mata
 • Sempurna untuk bahagian leher dan bibir.

Harga Retail Normal 1 Tube (14ml): RM52.50 untuk digunakan selama 3-4 bulan.

ORDER SEKARANG SEMENTARA STOK MASIH ADA!!


Pengalaman serta Testimoni Pengguna Eye Treatment EnfuselleUntuk sebarang pembelian boleh hubungi saya di:

Nur Hijratul Hajar Bahaman
Contact : 0132109044 (sms/whatsapp/telegram)
Email : nurhijratulhajar@yahoo.com

**These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease**

Kenali Nur Hijratul Hajar Bahaman

Saya merupakan seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Seorang ibu bekerjaya dan mempunyai matlamat besar dalam kehidupan. Ingin bebas dari belenggu hutang dan membantu golongan yang benar-benar memerlukan dan ingin berjaya dalam kehidupan.

You Might Also Like

1 comment:

 1. Dark circle saya memang jelas bila tak cukup tidur... tapi dapat diatasi dengan eye treatment yang sangat ohsem.. best sangat...!!

  ReplyDelete